Radomir Kovačević – bronza na OI 1980. u Moskvi

Podeli:
Radomir Kovačević
Print screen

Priča o Radomiru Kovačeviću, legendarnom džudisti, svakako nije nalik nijednoj drugoj.

Šampion rođen u Drvaru 1954. osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi, dva puta bio treći na prvenstvu sveta i Evrope, ali ono što je dao čovečanstvu, pre svega deci, ne može da se meri ni sa jednim uspehom.

Povezane vesti

Kao dete trenirao je atletiku i košarku, potom je, posle samo godinu dana vežbanja postao prvak Jugoslavije u rvanju grčko-rimskim stilom, ali njegov konačni izbor bio je džudo.

Naime, na jednom treningu video je Japanca kako kao od šale baca ljude “kao da su avioni od papira”, a od tog istog čoveka kasnije je dobio ponudu da se usavršava i školuje u Japanu. Studirao je na prestižnom Tokai univerzitetu, a jednim od najvećih uspeha u životu smatrao je odluku rukovodstva fakulteta iz Tokija da njemu, strancu iz Jugoslavije, dodele ulogu kapitena. Diplomirao je filozofiju sporta, sportsku mediciju i džudo.

Kovačević se sredinom osamdesetih preselio u Sjedinjene Države, bio je veliki humanitarac, a na Menhetnu je držao džudo školu za najmlađe bez ikakve materijalne naknade. Čuven je i po tome što je odbio nekoliko milionskih ugovora sa najkomercijalnijim firmama u SAD, jer se to kosilo sa njegovom životnom filozofijom. Spajao je najbolje sa Zapada i Istoka, i to stalno propagirao, uvek dajući prednost duhovnom nad materijalnim.

Koliko je Kovačević bio poseban zabeleženo je i u dokumentarcu “Savremeni samuraj”, u kojem pored junaka priče, zapažene uloge imaju i oni kojima je pomogao metodama koje je sam razvio. Neke je izvukao iz teških bolesti, neizlečivih savremenoj medicini. Govorio je da današnji svet boluje od nevaspitanja i nediscipline, a pomoć deci shvatao kao, gotovo svetu, dužnost.

Trenirao je šampione u raznim sportovima poput rvanja, tenisa, košarke, džudoa, jedrenja…

Veliki čovek i sportista preminuo je 14. juna 2006. u Beogradu posle teške bolesti. Deo pepele počiva u počasnoj niši Tokai univerziteta u Tokiju.