Sekulić za SK: Istorija za Sloveniju, Dončić u službi tima

Blog ostalo 17. avg 202111:34 > 12:383 komentara
Aleksander Sekulić
fiba.basketball

Reprezentacija Slovenije bila je apsolutno otkrovenje na košarkaškom turniru na Olimpijskim igrama u Tokiju. O rezultatima i sjajnim partijama Luke Dončića i drugova govorilo se možda i više nego o američkom drim timu. Do velikog uspeha i osvajanja četvrtog mesta sa klupe je Slovence vodio mladi stručnjak Aleksander Sekulić.

Nekoliko dana po završetku najveće smotre svetskog sporta razgovarali smo sa gospodinom Sekulićem o najvećoj smotri svetskog sporta, saradnji sa Lukom Dončićem, istorijskom uspehu Slovenije, ali i jakim vezama koje ima sa Srbijom.

Da li su se malo slegli utisci iz Tokija i kako sada gledate na rezultat, koji je napravljen u glavnom gradu Japana?

Ostvaren je veliki uspeh. Naravno, kada se dođe do polufinala ostaje žal za medaljom, ali realno je iza nas bilo mnogo teških utakmica. Pali smo energetski u meču sa Francuskom, a posebno u duelu za treće mesto sa Australijom. Znali smo da je to moguće, s obzirom na to kroz šta smo prošli u protekla dva meseca. Generalno izvukli smo maksimum i ponosan sam na ovu grupu momaka, koja je prvi put odvela košarkašku reprezentaciju Slovenije na Olimpijske igre“, analizirao je Sekulić.

Aleksander Sekulić
fiba.basketball

Imali ste jako težak put do Igara. Morali ste da prođete kvalifikacioni turnir početkom jula u nimalo lakoj grupi.

Da smo ozbiljan tim to se videlo na kvalifikacionom turniru u Litvaniji. Posle dve pobede u grupnoj fazi, a kasnije i u polufinalu, igrali smo meč za prolaz u Tokio protiv domaće reprezentacije. Uspeli smo vrlo dominatno da ih savladamo pred punom dvoranom u Kaunasu, što je neverovatno teško. Tada je i košarkaška javnost videla ono što sam ja znao, da imamo na raspolaganju kvalitetnu grupu momaka, koja može puno toga da uradi i na samim Igrama“, istakao je Sekulić.

U glavnom gradu Japana Slovenija je bila apsolutni hit. Više se govorilo o vašim partijama, nego, na primer, o NBA zvezdama iz američke reprezentacije.

Prija kada se čuje da smo bili hit. Mi smo se samo trudili da idemo korak po korak. Imali smo jedan pik forme u Litvaniji. Trebalo je u kratkom periodu do Igara istvovremeno i osvežiti ekipu, ali i paziti da ne ispadne iz takmičarskog ritma. Sjajno smo ušli na turniru u Tokiju. U grupnoj fazi smo pobedili Argentinu i Španiju, dve supersile. U četvrtfinalu smo bili bolji od Nemačke. Na red su došli Francuzi. Bio je to meč na jednu loptu. Moglo je i drugačije da se završi, međutim, možda nas je na kraju koštao taj pretežak raspored i ritam, koji smo imali u protekla dva meseca. Odmornije ekipe, koje nisu igrale kvalifikacije, na kraju su uzele medalju“.

Luka Dončić
fiba.basketball

Da li ste imali neki specifičan sistem rada jer ste imali malo vremena za pripremu jer su igrači praktično direktno iz klubova došli u reprezentaciju?

Tražili smo moji saradnici i ja balans između odmora i rada. To je bio najveći izazov. Većina igrača je stigla iz izuzetno napornih sezona. Trudili smo se da zadrže ritam i formu iz klubova. Luka Dončić je na primer za osam meseci odigrao preko 80 utakmica. I ostali su bili preopterećeni, ali je bila fascinantna njihova želja da pokušaju sa reprezentacijom da urade nešto što niko nije pre njih. To je ono što im je dalo dodatnu energiju“.

Imali ste u ekipi Luku Dončića, možda uz Novaka Đokovića i prvu zvezdu celih Olimpijskih igara u Tokiju. Koliko ga je bilo teško uklopiti u tim?

Razmišljali smo moj stručni štab i ja mnogo i na tu temu. Pre svega sjajno je kada u timu imate jednog od najboljih, ako ne i najboljeg igrača na svetu. To je ono što svaki trener želi. Znamo da je Lukin napadački talenat možda i najveći na planeti. U svemu nam je on mnogo pomogao. Bio je vođa i lider, ali nikada iznad tima. Ostali igrači su bili sjajni. Svako je imao svoju ulogu. Ostavili su sa strane svoj ego i ispoštovali ono što se od njih tražilo. Posedovali smo veliki kvalitet, ali ništa ne bismo uradili da to nije bilo ukomponovano na pravi način“, u dahu je rekao Sekulić.

Aleksander Sekulić, Klemen Prepelič
fiba.basketball

Tokom svoje trenerske karijere radili ste sa srpskim stručnjacima. Koliko su vam oni pomogli da se izgradite kao trener?

Imao sam sreću da sarađujem sa velikim trenerima. Počeo sam sa Džikićem u Krki, kasnije u reprezentaciji Slovenije sa Božom Maljkovićem, koji je istinska legenda svetske košarke. Nastavio sam sa Igorom Kokoškovom, koji je sav svoj kvalitet pokazao kada je Sloveniju 2017.godine doveo do evropskog zlata. Pored srpskih stručnjaka radio sam i sa Pipanom, Zdovcom, Sanijem Bećirevićem. Od svih sam nešto naučio. Zahvaljujući tim iskustvima napravio sam sopstvenu filozofiju i nadam se da se to vidi na terenu“.

Za Srbiju ste vezani i kroz obrazovanje. Diplomirali ste na Fakultetu za sportu u Beogradu 2017. godine, a postoji želja da nastavite svoj akademski razvoj.

Prvo da kažem da se Master studijama nisam bavio, iako imam ogromnu želju. Jednostavno nije bilo moguće zbog obaveza. Tokom sezone je rad u klubu, sada sam celo leto bio zauzet. Potrebno je i da neko vreme provedem sa porodicom. Ali, to jeste neki plan u budućnosti. Što se tiče osnovnih studija, iskustva sa Fakulteta za sport su sjajna. Mnogo toga sam naučio i što je najvažnije svoja znanja mogu praktično da primenim na košarkaškom terenu“, kaže Sekulić.

košarkaška reprezentacija Slovenije
fiba.basketball

Možemo li uskoro da vas očekujemo u Srbiji?

Iskreno, planirao sam ovog leta, ali jednostavno nije bilo moguće zbog obaveza. Trebalo je da igramo i prijateljsku utakmicu da je Srbija prošla na Olimpijske igre. Nažalost, nije bilo ništa od toga. Obožavam Beograd, Srbiju, tu imam mnogo prijatelja. Nadam se skorom dolasku“.

Kakvi su vam planovi za budućnost i na reprezentativnom i na klupskom planu?

Sa reprezentacijom Slovenije čeka me Evropsko prvenstvo 2022. godine u Nemačkoj. Imamo izuzetno tešku grupu sa domaćom reprezentacijom, Francuskom, Litvanijom, Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom. Nadam se da ćemo otići i na Svetsko prvenstvo 2023. godine. Na klupskom nivou imam ugovor sa češkim Nimburkom. Cilj je da ostvarim što bolje rezultate, da nastavim da se razvijam kao trener. Svi znamo kakav je ovaj naš posao nesiguran. Nikada ne znate šta će se desiti sutra, zato treba izuzetno ceniti svaki angažman“, istakao je na kraju razgovora za Sport Klub Aleksander Sekulić.

Komentari

Vaš komentar