Slobodan Kačar – zlato u Moskvi 1980.

Podeli:
Slobodan Kačar
Print screen

Da nije bilo legendarnog Kasijusa Kleja, većini poznatijeg kao Muhamed Ali, ni jugoslovenski boks ne bi imao velikog šampiona poput Slobodana Kačara.

Naime, olimpijski pobednik iz Moskve 1980. u poluteškoj kategoriji (do 81 kilograma) i pet godina kasnije profesionalni šampion sveta u istoj disciplini inspirisan jednim od retkih porazom Alija prelomio je da mora da bude šampion i osveti svog idola.

Povezane vesti

U boks me je ‘uveo’ Kasijus Klej negde 1967. Tada sam prvi put video njegove slike u novinama. Doživljavao sam ga kao božanstvo… A prvi put sam ga gledao u TV prenosu 1971. kad je boksovao s Frejzerom. Da bismo gledali taj meč braća i ja smo morali da okrunimo kola kukuruza, a do kuće sa televizorom pešačili smo 10 kilometara. Plakao sam kada je izgubio. Zamislite tu sliku: negde u Bosni, na putu od jednog do drugog sela, jedno dete, krvavih ruku od kukuruza, ide pešice kroz noć i lije suze zato što je u Americi jedan bokser poražen. Bio je to dan kad sam rešio da „osvetim“ Kleja. Odlučio sam da budem bokser,“ rekao je Kačar, rođen u selu Perućica kraj Jajca.

U 15-godišnjoj karijeri u amaterskoj konkurenciji ostvario je 232. pobede i devet poraza, dok je u profesionalnom ringu samo jednom izgubio u 22 meča. Bio je i svetski rekorder sa 120 uzastopnih trijumfa na zvaničnim takmičenjima, 99 u amaterskoj i 21. u profesionalnoj karijeri.

U finalu olimpijskog turnira u Moskvi najbolji sportista Vojvodine u prošlom veku ubedljivo je pobedio Poljaka Pavela Skšeča sa 4:1.

Dve godine kasnije bio bih sigurno i amaterski prvak sveta u poluteškoj kategoriji da mi je vojska to dozvolila, ali njoj je bilo važnije da, kao sportista na odsluženju vojnog roka, čistim pušku u kasarni… I to govori mnogo o nama i našim naravima, pa se posle nešto čudimo…

Profesionalni prvak sveta postao je 21. decembra 1985. pobedom protiv Amerikanca Edija Mustafe Muhameda u italijanskom gradu Pezaru.

Njegov godinu dana stariji brat Tadija, takođe je bio sjajan bokser, a najveći uspeh ostvario je 1976. osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Komentari

Vaš komentar