Sonja za SK: Igre kao kruna generacije

Podeli:
Sonja Vasić
fiba.basketball

Srpska košarkašica Sonja Vasić rekla je za Sport klub da evropske šampionke na Olimpijskim igrama imaju težak zadatak već u grupnoj fazi turnira, kao i da je celo takmičenje mnogo zahtevnije od nedavno završenog Evropskog prvenstva.

Košarkašice Srbije osvojile su titulu prvakinja Evrope pobedom nad Francuskom u finalu, a manje od mesec dana nakon toga krenule su put Tokija. Sonja je imala nekoliko težih sedmica od svojih saigračica, s obzirom na to da se izborila sa virusom korona, kao i njen suprug, veslač Miloš Vasić.

„Nisam bila sa ekipom dugo, svi znamo iz kojih razloga, propustila sam taj veoma bitan period za nas, znam iz priče da su devojke odradile možda još i teži deo priprema nego što je bio pred Evropsko prvenstvo. Jako sam ponosna na njih što su smogle snage i z ato. Znamo svi šta nas čeka, sve je ovo bilo malo teže nego što smo očekivali, ali dobro… Mi smo navikli na teške puteve, pa se nadamo da imamo dovoljno iskustva, da će naša želja i volja biti na visokom nivou i da će to biti dovoljno da se iznese ono što nas čeka„, počela je Sonja za SK.

Evropski tron na koji su se popele Srpkinje je velika čast, ali i odgovornost i obaveza.

„To je mač sa dve oštrice. To je za nas jedan podstrek, da budemo još motivisanije, da verujemo u sebe, videle smo koliko možemo, ali sada svi nekako ciljaju na nas, vide da nas dosta favorizuju i oni smatraju da to možda nije toliko ni opravdano, sigurno će druge ekipe biti motivisanije nego pre. Suvišno je pričati o očekivanjima i nekom pritisku i bremenu jer mi to uvek sami sebi stvaramo jer mi uvek iz uloženog rada i ambicija, sami sebi nametnemo pritisak. Koliko je to realno ili ne nisam sigurna, ali mi znamo i da se nosimo sa tim. Olimpijske igre su potpuno drugačije takmičenje, ali imamo to evropsko zlato da nam donese samopouzdanje i videćemo kako će se dalje sve završiti“, objasnila je Sonja.

Srbija će u grupi igrati protiv Kanade, Španije koju je pobedila u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i koja je standardno jedan od najvećih rivala Srpkinjama i Južne Koreje, prve azijske ekipe sa kojom se Srbija susreće na velikim takmičenjima. Favorita i pretendenata na medalju je sada mnogo više nego na Evropskom prvenstvu.

„Ideš na Olimpijske igre gde su možda dve ekipe nekonkurentne, bukvalno 10 ekipa konkuriše za medalju. Imamo Ameriku koja je mnogo ubedljivija nego bilo koja druga zemlja u bilo kom sportu. Mislim da je ovo najjače takmičenje i nikada nije bilo tako da se košarka svuda raširila i da je svi igraju. Mislim da imamo tešku grupu, ali će i sve druge biti teške, nema lakih protivnika. Jednostavno je tako na Igrama. Mislim da je jedino dobro što su Igre malo razvučenije takmičenje, imaš vremena da se konsoliduješ bez obzira na ishode na utakmicama. Nadam se da ćemo moći korak po korak i da tu nekako pokušavaš da štikliraš etape do nekih krajnjih ciljeva“, rekla je srpska košarkašica.

Ona je govorila i o tome na koji način se mentalno i fizički izborila protiv korone i koliko je to uticalo na nju i Miloša.

„Jako je teško ostaviti nešto iza sebe gde smo bukvalno u danu morali da donesemo odluku o mom putu i zdravstvenom stanju. Ja sam osoba koja sve planira, jako sam studiozna u svim pripremama za takmičenja i onda kad se sve ovo desilo, bio je to veliki udarac jer hajde što sam sebi to uradila, nego što sam zakačila i Miloša, koji se tek spremao za ovo takmičenje jače nego ikada i stvarno dočekujemo Olimpijske igre na totalno neočekivani način, ali ja imam tu sreću da iza mene stoji tim, njih 11 u koje ja maksimalno verujem i za koje znam da mogu da iznesu to i bez mene, pa mi je nekako to olakšano što znam da će mi kupiti vreme da se ja što bolje vratim u trening i da mogu da im pomognem. Definitivno, nisu to Igre koje smo planirali pre mesec dana, ali šta je tu je. Barem smo uspeli da se oporavimo, zdravi smo i da se nadamo da ćemo uspeti na tu neku borbu, želju i iskustvo i Miloš i ja da izvučemo iz sebe za ovo takmičenje“.

U razgovoru pred put Tokio Sonja se prisetila i kako je izgledala atmosfera u Olimpijskom selu u Riju pre pet godina, kao i šta očekuje od Tokija.

„Igre su specifične samo po sebi, energija i atmosfera koje vladaju među svim drugim i srpskim sportistima. Činjenica da si okružen najboljima na svetu, to stvara neki naboj koji te tera da se sve vreme osećaš spremno i napeto, da si željan takmičenja. Ja se nadam da će to sve prevazići malo te mnogobrojne protokole. Ono što mi do sada sve Miloš javlja zaista je sve malo komplikovanije i mora da se poštuje i ozbiljno je, ali dobro, kako je svima, tako je i nama. Činjenica da je uopšte došlo do Igara u ovim uslovima je dobra, treba da budemo svesni svi rizika, ali i zahvalni što možemo da učestvujemo. Budeš prisutan u momentu, gledaš svoje i trudiš se da izvučeš maksimum“.

I pre Evropskog prvenstva skoro svi su izabranicama Marine Maljković predviđali medalju, ali ne baš i zlato, a kao glavni razlog isticalo se to što srpsku ekipu očekuje smena generacija. Da li je ovo „poslednji ples“ ove generacije?

„Ne mogu da pričam u ime drugih, jeste nas nekoliko najavilo povlačenje i definitivno će biti kruna za ovu generaciju, ali mislim da je posebna situacija zbog svega što se desilo na Evropskom prvenstvu. Mislim da je ekipa odradila ogroman posao i u ovom periodu između dva prvenstva, mi idemo spremne da branimo ime koje smo upravo dokazale na Evropskom. Da li će to biti dovoljno, ne znam jer je mnogo teško. Da budemo sve zdrave, da ne bude nikakavih problema i ja verujem da je to i do sada bilo dovoljno za rezultat. Ne znam da li veliki, ali rezultat kojim možemo da se ponosimo jer je ostvaren velikim zalaganjem“, zaključila je Sonja.

Srbija turnir otvara utakmicom protiv Kanade, koja je na programu u ponedeljak od 10 sati i 20 minuta.

Komentari

Vaš komentar