Srebro fudbalera 1952. i čuvena pobeda Tita protiv Staljina

Ex-Yu mix 22. jul. 202121:00
Podeli:
Finale Olimpijskih igara 1952 Mađarska Jugoslavija 2:0
Detalj iz finalnog meča, Guliverimage/UnitedArchives0722685

Posle osvojenog srebra na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. fudbalska reprezentacija Jugoslavije nije uspela da se pozlati ni četiri godine kasnije u Helsinkiju.

Povezane vesti

Plavi su odlično odigrali turnir, međutim, u odlučujućoj utakmici poraženi su od moćnog mađarskog tima sa 2:0 i morali su da se zadovolje drugim mestom.

Jugoslavija je turnir počela spektakularno, pobedom protiv Indije sa 10:1, a onda je na red došla istorijski utakmica sa SSSR, meč između „Staljina i Tita“, kako je taj duel nazvan zbog tadašnje političke situacije.

Jugoslovenski tim je poveo sa 5:1, ali su Sovjeti predvođeni Vsevolodom Bobrovim, inače jednim od najboljih hokejaša ove zemlje svih vremena, u poslednjih 15 minuta izjednačili u možda i najdramatičnijem duelu ikada odigranom na Olimpijskim igrama.

„Poveli smo sa 5:1, a onda smo u poslednjih dvadesetak minuta primili čak četiri gola. Kada smo u novoj utakmici pobedili s 3:1, rekao sam saigračima u svlačionici da konačno možemo mirno da se vratimo u zemlju,“ prisetio se Stjepan Bobek.

U ponovljenom meču Jugoslavija je sa 3:1 pobedila SSSR i plasirala se u četvrtfinale, gde je čekala Danska. Sjajan tim selektorske komisije koju su činili Milorad Arsenijević, Leo Lemešić i Aleksandar Tirnanić pobedio je Skandinavce sa 5:3, potom u polufinalu i Nemce sa 3:1, ali na putu do najsjajnijeg odličja isprečila se Mađarska, predvođena legendarnim Ferencom Puškašem.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Sa sedam postignutih golova, od toga četiri Indiji, Branko Zebec je bio najbolji strelac jugoslovenskog tima.

Stariji ljubitelji fudbala na prostoru bivše zemlje sigurno i dalje pamte čuveni tim iz Helsinkija koji su činili Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski, Horvat, Boškov, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek i Zebec.

 

Komentari

Vaš komentar