Srebro ženske košarkaške reprezentacije u Seulu 1988.

ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije 1988. Olimpijske igre Seul
Anđelija Arbutina i Stojna Vangelovska, Foto: Guliverimage/imago WEREK

Australija je pala u polufinalu poenima Anđelije Arbutine, ali su Amerikanke bile preveliki zalogaj za Jugoslaviju u odlučujućem meču na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu.

Povezane vesti

Ženska košarkaška reprezentacija je u Južnoj Koreji ostvarila najveći uspeh u istoriji, a da legendarna Razija Mujanović nije skoro ceo turnir igrala povređena pitanje je da li bi se Amerikanke na kraju radovale.

Bilo je to treće učešće Plavih dama na najprestižnijem svetskom takmičenju i druga osvojena medalja. Led je probijen 1980. u Moskvi, kada je Jugoslavija bila treća.

U grupnoj fazi takmičenja Jugoslavija je ostvarila dve pobede i ubedljiv poraz od Sjedinjenih Država  u polufinalu ih je čekao duel sa Australijom. Već pomenuta Arbutina je 24 sekunde pre kraja utakmice postigla koš, i ispostaviće se postavila konačan rezultat – 57:56.

Izabranice selektora Milana Cige Vasojevića u finalu su pružile snažan otpor favorizovanim Amerikankama, koje su slavile sa 77:70. Ako je za utehu Danira Nakić je sa 23 poena bila najbolji strelac odlučujućeg meča i zasenila je američke zvezde.

U legendarnoj generaciji igrale su: Stojna Vangelovska, Mara Lakić, Ana Lelas, Eleonora Vild, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Vesna Bajkuša, Anđelija Arbutina i Bojana Milošević.

 

Komentari

Vaš komentar