Šta čeka Marinine Lavice? Samo izbeći Amerikanke

Ex-Yu mix 1. avg. 202117:466 komentara
Podeli:
Nevena Jovanović
FIBA.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije odradila je primarni posao u grupnoj fazi, obezbedivši plasman u četvrtfinale. Ali da bi se borile za medalju trebaće im i malo sreće pred žreb četvrtfinala u ponedeljak.

Od ovih Olimpijskih igara promenjen je sistem takmičenja na košarkaškom turniru. Umesto dve grupe po šest, sada je 12 ekipa podeljeno u tri grupe po četiri reprezentacije. To je verovatno urađeno da bi se izašlo u susret košarkašima/košarkašicama i da odigraju dve utakmice manje. Međutim, ovaj sistem pokazuje ozbiljne manjkavosti.

povezano

Ispostavlja se da je sreća bitniji faktor nego prikazane igre. To se posebno vidi na prelazu iz grupne faze u četvrtfinale. Jer posle grupne faze pravi se jedinstvena tabela osam najboljih selekcija i dele se u dva šešira. Četiri najbolje čine prvi šešir, preostale četiri drugi. To znači da su u prvom šeširu tri prvoplasirane i jedna drugoplasirana, a u drugom po dve drugoplasirane i trećeplasirane. Ima i ograničenja. Međusobno ne mogu da se sastanu reprezentacije iz iste grupe i drugoplasirana iz prvog šešira ne može da se sastane sa dve trećeplasirane. Upravo u tom ograničenju vidi se svojevrstan paradoks u žrebu za muško četvrfinale. Španija koja je u Grupi C sa skorom 2-1 završila ispred Argentine sa skorom 1-2 „nagrađena“ je time što je izvukla u četvrtfinalu SAD, dok Argentina zbog ovog ograničenja nije ni mogla da igra sa prvim favoritom turnira. Drugim rečima, da je Španija odlučila da izgubi od Argentine i bude treća, bolje bi prošla. Toliko o favorizovanju kvaliteta i tome da se izbegnu kalkulacije i ide obavezno na pobedu.

E sad pređimo na ženski deo turnira, koji mnogo više zanima ljubitelje košarke u Srbiji. Prvo, sam žreb koji u jednu grupu stavi treću, četvrtu i osmu reprezentaciju sa FIBA rang liste blago rečeno je skandalozan. On samim tim gotovo onemogućava neku od te tri selekcije, koje su realno među glavnim favoritima za medalju, da bude najbolja drugoplasirana. Jer teško u trouglu Srbije, Španije i Kanade može da se nabija koš razlika, a ona odlučuje ko će biti najbolja drugoplasirana.

Srbija kao drugoplasirana u svojoj grupi i dalje ima, doduše teoretske šanse, da se nađe u prvom šeširu. Ona ima 2-1 i koš razliku -7. Japan koji igra sa Nigerijom za potvrdu drugog mesta ima trenutno -13 i ako dobije sa pet i manje razlike, Srbija će biti bolja od njega. Nevolja je kod Grupe C, jer tamo se zna da će drugoplasirani biti Belgija i Kina, koje igraju za prvo mesto. A one imaju značajno bolju koš razliku od konkurencije. Belgija ima +50, a Kina +44. Dakle, da bi Srbija bila bolja od neke od ove dve ekipe moraju da se dogode dva scenarija. Da Belgija pobedi Kinu 52 poena razlike, ili da Kina pobedi Belgiju 58 poena razlike.

Oba scenarija deluju prilično nerealno, tako da treba smatrati da će Srbija žreb u ponedeljak dočekati iz drugog šešira i da će joj potencijalni rivali u četvrtfinalu biti neko iz prvog šešira koji čine po najrealnijim projekcijama Španija, SAD, Belgija i Kina. Sa Španijom žreb ne može da spoji Marinine Lavice tako da su mogući rivali SAD, Belgija i Kina. Već sada je jasno da će ambicije za osvajanje medalje odlučujuće krojiti žreb i sigurno je da Marina Maljković i njene izabranice imaju samo jednu želju – izbeći Amerikanke.

Komentari

Vaš komentar