Stane Degranc, bronza 1928. u Amsterdamu

Podeli:
Olimpijske igre 1928
Guliverimage

Slovenački gimnastičar je pripadao generaciji neponovljivog Leona Štukelja. Degranc je dvadesetih godina prošlog veka bio "osuđen" na druga i treća mesta, jer je ispred njega bio pomenuti Štukelj, ali bez obzira na to njegovo ime pripada legendama jugoslovenskog sporta.

Povezane vesti

Degranc je bio bronzani na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu u preskoku i ekipno u višeboju zajedno sa Josipom Primožičem, Antonom Malajem, Edvardom Antosijevičem, Dragutinom Ciotijem, Leonom Štukeljom, Borisom Gregorkom i Janezom Porentom.

Sa Svetskih šampionata ima još četiri medalje, tri sa prvenstva u Ljubljani 1922, srebro u razboju i višeboju ekipno, i bronzu u višeboju pojedinačno, kao i srebro sa planetarnog prvenstva 1926. u Lionu u višeboju ekipno.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Dergančev život je opisan u monodrami „Moj premalo slavni stric“ koju je uspešno izvodio njegov nećak, slovenački glumac Branko Miklavc.

Komentari

Vaš komentar