Stevan Horvat – srebro na OI 1968. u Meksiko Sitiju

Ex-Yu mix 25. jul. 202115:00
Podeli:
Rvanje, Olimpijske igre 1968
Guliverimage/AP Photo

Olimpijsko srebro, dva puta svetski šampion, tri puta prvak Evrope, tri puta drugi na planeti, 15 puta prvak Jugoslavije, oko 1000 puta reprezenztativac, od 1955. do 1968. bez izgubljenog meča na domaćem tlu. U izboru "Politike" 2000. proglašen je za najboljeg rvača SFRJ u dvadesetom veku.

Šezdesetih godina milunog stoleća Stevan Horvat je bio jedan od najboljih rvača koje je svet imao i po mnogima najbolji jugoslovenski takmičar grčko-rimskim stilom svih vremena.

Povezane vesti

Pored dva svetska naslova, najveći rezultat u karijeri bilo mu je osvajanje srebra, u kategoriji do 70 kilograma, na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju. Tada je imao 36 godina, ali to ga nije omelo da posle dva četvrta mesta na Igrama u Rimu 1960. i Tokiju 1964. uspešnu karijeru kruniše srebrom na južnoameričkom kontinentu.

Horvat je nedugo po povratku sa Olimpijskih igara iz Meksika završio sjajnu karijeru i odmah spoznao drugu stranu medalje. Imao je mnogo medalja, porodicu, decu, ali ne i posao.

Mnogo godina kasnije priznao je da je razmišljao da se popenje na vrh palate Albanija na Terazijama u centru Beograda i skoči. Jednostavno, da prekrati muke.

Ipak, posvetio se obrazovanju i to je bila prekretnica u životu čuvenog sportiste. Završio je fakultet, potom 1979. godine magistrirao, a do odlaska u penziju radio je na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu u zvanju docenta za nastavni predmet Borilački sportovi.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Jedan od najvećih sportista koje je Jugoslavija ikada imala 1967. godine je dobio, prvi u svetu, Kubertenov trofej za fer-plej. Naime, dvojica rvača na Svetskom prvenstvu u Toledu 1966. su diskvalifikovana, a Horvat je odbio da primi titulu bez borbe. Za ovaj gest čuli su i u Međunarodnom olimpijskom komitetu i dodelili mu značajno priznanje.

Preminuo je u maju 2018. u 86. godini.

Komentari

Vaš komentar