Stjepanović: Brutalna konkurencija, napadam finale

Podeli:
REUTERS/David Gray

U Londonu je zablistao, u Riju razočarao pre svega sebe. Igre u Tokiju biće treća sreća za Velimira Stjepanovića, višestrukog šampiona Evrope.

Srpski as će u glavnom gradu Japana startovati u trci na 200 slobodno, a i predvodiće mušku štafetu Srbije na 4 x 100 slobodno. Obe discipline na programu su drugog dana takmičenja u nedelju 25. jula.

povezane vesti

„Nije baš idealno što je takav program, ali na to ne mogu da utičem. Dobro sam se spremio, verujem da u intervalu od sat vremena, mogu da otplivam dve dobre trke“, kaže Stjepanović na početku razgovora.

Popularni Velja je debi na najvećoj smotri svetskog sporta imao kao 18- godišnjak u Londonu 2012. godine. Osvojio je šesto mesto u finalu trke na 200 delfin, što je bio neverovatan uspeh.

Bilo je sjajno. U kvalifikacijama sam završio ispred Felpsa, oborio državni rekord. Kasnije sam i u polufinalu i finalu bio na tom nivou. Delfin je u tom periodu bio prva tehnika. Odlično sam se spremio i u došao do ostvarenja koje je sve iznenadilo“, priseća se Stjepanović.

REUTERS/David Gray

Četiri godina kasnije u Riju očekivanja su bila mnogo veća. U međuvremenu je postao višestruki šampion Evrope na 200 i 400 slobodno u Berlinu 2014. godine. Plasman u polufinale na 200 slobodno nije zadovoljio Veljine ambicije.

I sam sam želeo da napravim korak napred u odnosu na London. Potpuno sam se fokusirao na kraul, trku na 200 slobodno. Ušao sam u polufinale i nisam mogao dalje od toga. Fizički sam bio spreman kao nikada u životu, ali jednostavno psihički neke stvari nisam dobro izneo. Nisu dobro funkcionisale stvari sa bivšim trenerom i to se odrazilo na rezultat“, kaže Stjepanović.

Period od Rija do Tokija bio je za Velimira pun uspona i padova.

Promenio sam trenera, preselio sam se u Srbiju. Tokom 2017. i 2018. sam pravio i velike pauze u treningu, bilo je i nekoliko povreda. Pravio sam po jedan korak napred, pa dva nazad. Tek sam u drugoj polovini 2019. godine ušao u pravi ritam i isplatilo se u januaru 2020. godine kada sam konačno ispunio „A“ normu na 200 slobodno za učešće u Tokiju“

Pandemija koronavirusa pomerila je Olimpijske igre za godinu dana.

Težak period za sve sportiste. Prihvatio sam to kao neminovnost, odnosno kao mogućnost da sam dobio još 365 dana da se bolje spremim“, kaže Stjepanović.

Poslednju proveru za Igre, Velimir je imao u maju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Ušao je u finale i osvojio osmo mesto na 200 slobodno.

Kada se sagledaju sve okolnosti to nije bilo loše. Imao sam koronu u februaru, nisam trenirao skoro mesec dana. Posle toga su došli još neki sitniji zdravstveni problem. Prolazak među osam bio je maksimum u tom trenutku“.

Od maja do jula stvari su se mnogo bolje odvijale za Stjepanovića.

Odradio sam skoro dva meseca bez ikakvih trzavica. To se odmah odrazilo i na ostvarenja na treningu. Svi parametri su daleko bolji nego pred Budimpeštu. Verujem da će se to videti i na samoj trci u prestonici Japana“.

FOTO: OKS

Na startnim listama srpski as ima tek 27. ulazni rezultat sa 1:46,99. Plivaće u drugoj od pet grupa u trećoj stazi.

Moraću od početka da idem maksimalno. Za mene su kvalifikacije finale. Granica se stalno pomera. Očekujem da će rezultat od 1:46,2, 1:46,3 biti dovoljan za prolaz među 16. Moj cilj je da konačno oborim lični i državni rekord od 1:45,78, koji sam ostvario u Berlinu 2014. godine kada sam postao evropski šampion“.

Za trku na 200 slobodno prijavaljeno je 36 plivača.

Konkurencija je brutalna. Pre pet godina u Riju bio je jedan ili dvojica koji su išli ispod 1:45 minuta, sada ih je šestoro. Mnogo njih je na 1:45. Britanci Din i Skot, Litvanac Rapsis, evropski prvak Rus Maljutitin, dva Amerikanca Has i Smit, domaći adut Macumoto, dva Brazilca, dva Australijanca. Niko ne odskače, ali je mnogo njih na vrhunskom nivou. Svestan sam svega. I drago mi je zbog toga. Volim izazov, volim da se trkam i uradiću sve da uđem u finale“, rekao je na kraju Stjepanović.

Komentari

Vaš komentar