Heroina dana: Htela je da bude kao Goku, sad ima zlato sa OI

Heroji OI 6. avg. 202120:20 > 20:352 komentara
Podeli:
Annegret Hilse, Reuters

Bila je prvakinja sveta. U bogatoj kolekciji ima i evropske titule. U petak je postala olimpijska šampionka. I neizmerno je obradovala navijače Srbije. Karatistkinja Jovana Preković je heroina dana.

Karate se u Tokiju prvi put našao u programu Olimpijskih igara. Odmah je bilo jasno da će Srbija imati aduta za odličje.

Jovana Preković u tom trenutku bila je svetska i evropska šampionka u kategoriji do 61 kilograma. A ove godine potvrdila je da je spremna za velike rezultate, kada je osvojila još jedno zlato na kontinentalnom šampionatu.

U Japan je 25-godišnjakinja otputovala kao velika nada srpskog tima. I očekivanja je do kraja ispunila. Nije dozvolila da je iko iznenadi, da je pritisak sputa. Čvrsto je gledala ka zacrtanom cilju i za njega se izborila pobedom nad Kineskinjom Šjaojan Jin, odlukom sudija.

„Govorila sam sebi da znam ko sam, da sam šampion, i tako u svakoj borbi. To mi je i donelo zlato“, rekla je Jovana.

Iako je isticala da joj je olimpijsko zlato cilj pre nego što je otputovala u Tokio, nije zbog njega počela da se bavi karateom. Zapravo, sa pet godina je samo želela da bude poput glavnog junaka serijala ‘Zmajeva kugla’.

„Roksanda Atanasov je držala časove karatea u vrtićima. Moj deda je odlučio da me prijavi, jer sam volela da gledam seriju ‘Zmajeva kugla’ i želela sam da budem kao Goku“, objasnila je Jovana.

Možda neće završiti u stripu ili seriji, ali je Preković sigurno obezbedila mesto u istoriji.

Priče o herojima Olimpijskih igara, nekadašnjim i modernim, pročitajte NA OVOM LINKU.

Komentari

Vaš komentar