Heroina dana: Ilejn je najbrža među najbržima!

Heroji OI 31. jul. 202118:421 komentar
Podeli:
Ilejn Tompson-Hera
REUTERS/Hannah Mckay

Sprinterka sa Jamajke Ilejn Tompson-Hera potvrdila je da trenutno nema konkurenciju u svetskom vrhu – ona je u Tokiju odbranila olimpijsko zlato, a pritom i postavila rekord Igara na 100 metara. Akumulirani uspesi 29-godišnjakinje nisu ostavili mesta dvoumljenju pri izboru junaka dana na Olimpijskim igrama.

Tekstove o herojima Olimpijskih igara, sadašnjim i nekadašnjim, čitajte NA OVOM LINKU.

Novo zlato za Ilejn:

Apsolutnu dominaciju Jamajke, „najbrže“ države sveta najbolje oslikava činjenica da su u trci na sto metara, pored Tompson, medalje osvojile i Šerika Džekson i Šeli En Frejžer Prajs – sve rodom sa ovog karipskog ostrva. Ovo je prvi put od Pekinga 2008. godine da su sprinterke sa Jamajke osvojile sve tri medalje u trci na 100 metara.

Ipak, najbrža među najbržima bila je Tompson, koja je sa vremenom 10,61 za jednu stotinku potukla 33 godine star rekord Amerikanke Florens Grifit Džojner. Ipak, svetski rekord Grifit-Džojner (10,49) i dalje je nedodirvljiv.

Verovala sam u sebe, osećala sam se sjajno, ali nisam mislila da ću biti ovoliko brza. Rekla sam sebi da to mogu, samo da treba da pretvorim svoje mogućnosti u delo. Bila bih još i brža da sam do kraja trke bila koncentrisana. Pokazivala sam rukom dok sam prolazila kroz cilj jer sam znala da sam pobedila. Mislim da u sebi imam još brzine koju treba da oslobodim“, izjavila je posle trke Ilejn.

Ostaje da se vidi da li će Tompson-Hera moći da ponovi uspeh iz Rija, kada je došla do tri medalje – osim zlata na „stotki“, osvojila je prvo mesto i na 200 metara, a štafeta Jamajke 4×100 metara bila je srebrna.

Ilejn je svetska prvakinja na 100 metara iz Pekinga 2015. godine, a zlato je u Dijamantskoj ligi osvajala 2016. i 2017. godine.

U konkurenciju za najupečatljiviji rezultat dana ušle su i švajcarska teniserka Belinda Benčić, koja je osvojila zlato u ženskom singlu, i legendarna Kejti Ledecki, koja je u trci na 800 metara slobodnim stilom došla do nove zlatne olimpijske medalje – druge na ovim Igrama, a sedme ukupno.

Komentari

Vaš komentar