Heroina dana: Matematičarka koja je zbunila svet biciklizma

Heroji OI 25. jul. 202117:53 > 26. jul. 2021 11:59
Podeli:
Ana Kisenhofen
Tim de Waele / Staff

Austrijska biciklistkinja Ana Kisenhofer napravila je veliku senzaciju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Osvojila je zlatnu medalju u drumskoj trci i tako napravila ogromno iznenađenje, ali kada se uzmu u obzir i sve druge okolnosti i njena biografija van biciklističke staze, njeno olimpijsko zlato izdvaja se od ostalih.

Ana je stazu dugu 137km prešla za 3:52.45. Odvojila se od grupe na nešto više od 40km do cilja i na kraju ubedljivo slavila. O njenoj ne prepoznatljivosti u sportu kojim se bavi, a i šire govori i situacija koja se dogodila kada je drugoplasirana Anemik van Fluten prošla kroz cilj. Ona je kasnila minut i 15 sekundi za Anom, ali je nakon prolaska kroz cilj počela da se raduje misleći da je osvojila zlatnu medalju. Tridesetak sekundi kasnije, svi su shvatili ko je zapravo pobednica trke.

Kisenhofer je tek u poslednje dve godine vidljivija na biciklističkoj mapi, ali ne Evrope ili sveta, već Austrije. Ona je članica Loto Sudal ženskog tima od 2017. godine. Pre dve godine slavila je na drumskoj trci Austrije, a trenutno je na svetskoj rang listi čak na 94. mestu. Poređenja radi, osvajačica srebra Anemik je na drugoj poziciji sa 3.346 bodova.

I to nije sve. Kisenhofer ima potpuno drugačije životno zanimanje. Ona je studirala matematiku na Tehničkom fakultetu u Beču od 2008. do 2011. godine, a zatim je i masterirala na Univerzitetu Kembridž već naredne godine. Doktorirala je na katalonskoj Politehnici 2016. godine. Ni to nije sve. Postdoktorske studije trenutno pohađa na Politehnici u Lozani.

Nakon savršene akademske karijere koja još uvek traje, Ana će sada biti veoma prepoznatljiva i u biciklizmu, koje joj je, kako je i sama rekla za jedan austrijski list, uglavnom bio samo hobi.

Za heroinu dana pretendovala je i Oksana Šusovicina, o kojoj smo tokom dana pisali u okviru specijala Sport kluba. Ona je ovacijama pozdravljena od svih prisutnih u sali – gimnastičarka iz Uzbekistana ima 46 godina i u Tokiju učestvuje na osmim olimpijskim igrama u karijeri.

U karijeri se takmičila za Sovjetski Savez, Uzbekistan i Nemačku. Debi na najvećoj smotri svetskog sporta imala je 1992. godine u Barseloni kada je kao deo tima bivših republika Sovjetskog saveza osvojila timsko zlato. Nemačkoj je donela srebro na Igrama u Pekingu 2008. godine upravo u preskoku.

Šusovicina ima i deset medalja sa svetskih šampionata i po četiti sa prvenstava Evrope i Azije. Imala je čast da nosi zastavu Uzbekistana na ceremoniji otvaranja Igara u Tokiju.

 

Komentari

Vaš komentar