Heroj dana: Najsnažniji čovek u istoriji planete Zemlje

Heroji OI 4. avg. 202117:309 komentara
Podeli:
Laša Talahadze
REUTERS/Edgard Garrido

Kada je na programu takmičenje u dizanju tegova u superteškoj kategoriji prvo pitanje koje se postavlja je ko će uzeti srebro i bronzu? Drugo pitanje je koliko će kilograma ovog puta podići neprikosnoveni Laša Talahadze?

U sredu je u Tokiju na olimpijskom turniru u kategoriji preko 109 kilograma, 27-godišnjak iz Sačherea imao veoma uspešan „dan u kancelariji“.

Povezano:

Došao je do zlatne medalje postavivši svetske rekorde u trzaju (223 kg) i izbačaju (265 kg), sa ukupno 488 kilograma podignutih u dve discipline, tokom dva sata takmičenja. Za 100 i više godina postojanja ovog sporta, niko nikada nije podigao toliko kilograma u dve osnovne discipline.

Toliko je bio samouveren da je na svoj prvi pokušaj u izbačaju izašao tek kada su svi ostali takmičari završili nastup. Uspešno je podigao 245 kilograma, obezbedio zlato, a onda je krenula jurnjava za rekordima. Prvo olimpijskim, a potom i svetskim.

Gruzin je nastavio devetogodišnju vladavinu bez poraza, a postao je i drugi put olimpijski prvak, posle titule u Riju, u sada već bivšoj kategoriji preko 105 kilograma. Četvorostruki je uzastopni svetski i petostruki evropski šampion. Već sada je bezbedno reći, da se radi o najdominantnijem dizaču tegova superteške kategorije u istoriji ovog sporta.

Tokom karijere je oborio 20 zvaničnih seniorskih svetskih rekorda. Negativna strana koja se mora spomenuti je da je 2013. godine dobio dvogodišnju suspenziju, jer je na antidoping testu bio pozitivan na nedozvoljene supstance.

Posle svega, glavno pitanje koje se nameće je „hoće li 176 kilograma teški i 197 centimetara visoki Laša Talahadze postati prvi čovek koji će u olimpijskom biatlonu podići pola tone?“ Saznaćemo do Pariza, tada će imati „samo“ 31 godinu…

Komentari

Vaš komentar