Koliba, fejsbuk, Ivan Grozni: Kako je nastalo čudo?

Heroji OI 2. avg 202111:581 komentar
Julimar Rohas
Photo by Patrick Smith/Getty Images

Osmeh od uha do uha, duge noge, graciozni skok. I – svetski rekord! Sve do nedelje, nedostižna je bila Inesa Kravec, koja je 1995. godine u Geteborgu na Svetskom prvenstvu skočila 15,50 metara. Čekalo se 26 godina, sve do pojave Julimar Andree Rohas Rodrigez, koja je letela do 15,67m u subotu u Tokiju.

„Uuu! Srećna sam, srećna sam, uzbuđena sam! Ne mogu da verujem, ovo je jedinstven trenutak, Ne znam ni kako da opišem… Osećam se ispunjenom i zadovoljnom što sam postavila svetski rekord. Donela sam olimpijsku medalju za svoju zemlju, što je nešto o čemu sam sanjala otkad mi je bilo četiri godine“, rekla je na stazi egzaltirana Julimar Rohas.

Heroji OI:

Rođena je u Karakasu, glavnom gradu Venecuele, ali odrasla je u kolibi na maloj farmi sa šestoro braće i sestara, u vrlo siromašnoj porodici.

Inspirisana nastupom odbojaške reprezentacije u Pekingu 2008. godine, želela je da se bavi odbojkom. Lokalnog tima nije bilo, ali kako je bila visoko 13-godišnje dete, zapazio ju je trener atletike Hesus Velaskez. Probala je skok uvis, bacanje kugle, 100 metara s preponama i skok udalj, da bi se na kraju skrasila u troskoku. Malo je reći – prava odluka.

U Limi je 2015. bila prvak južnoameričkog kontinenta, a to je bio uvod u blistavu seniorsku karijeru – dvostruka svetska šampionka u dvorani, dvostruka svetska šampionka na otvorenom, kao i srebrna sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Putem fejsbuka do Ivana Groznog

Ivan Pedroso
JJL/HB/Reuters

Baš od 2015, trener joj je Ivan Pedroso, legendarni kubanski skakač udalj, četvorostruki svetski prvak i olimpijski šampion iz Sidneja 2000. godine. Povezali su se na neverovatan način: fejsbuk algoritam predložio je Rohas da Pedrosa doda za prijatelja, a ona mu je umesto toga pisala i rekla koliko mu se divi. Ivan Grozni odgovorio je da ceni njene rezultate i pozvao je da skupa treniraju u Španiji.

„Bila je to sudbina. Bilo je suđeno, a to što sam upoznala Ivana putem fejsbuka bila je prekretnica u mom životu“, kaže 25-godišnja Rohas.

Skromna, a istovremeno puna samopouzdanja, Rohas je uveliko najavljivala da će oboriti svetski rekord. Sada je to i učinila.

„Znala sam da imam to u svojim nogama. Čula sam ’vau’ iz publike i Anu (Peleteiro, osvajačicu bronze s kojom Julimar trenira) kako vrišti. Nisam ni morala da gledam, jer su moji glava, srce i telo već znali. Trener je urlao i skakao, bilo je neverovatno“.

16 metara?

Dylan Martinez, Reuters

Kada joj je rečeno da je postala prva Venecuelanka u istoriji sa olimpijskim zlatom, Julimar je rekla:

„Mislim da otvaram mnoga vrata. Ne samo za sebe, već i za druge koji žele da ostvare velike stvari za našu zemlju“.

Rohas je otvoreno gej, LGBT je aktivistkinja, a kada ne trenira, voli da bude na plaži, da gleda filmove i da igra video igre.

San joj je da skoči više od 16 metara. Zašto joj ne verovati da može?

Komentari

Vaš komentar