Ko će biti Boltov naslednik?

Japanski vrt 30. jul. 202114:004 komentara
Podeli:
REUTERS/Action Images / Paul Childs

Jusein Bolt je ime koje će se dugo pamtiti u svetu, ne samo atletike već i sporta uopšte. Pitanje je da li će se u njegovoj disciplini ikada pojaviti neko sličan njemu, ali u Tokiju je došlo vreme za nove šampione.

Kada je fenomenalni Jamajkanac objavio povlačenje, jasno je bilo da će posle njega ostati velika praznina. Pre njega samo je Karl Luis uspeo da odbrani olimpijsku titulu na najbržoj disciplini, a sam Bolt je otišao korak dalje i tri puta uzastopno osvajao zlatnu medalju. Kada je bio u svom elementu, čak je retko morao da bude na celih 100%, njegova pobeda se nije dovodila u pitanje.

Na prvim svojim igrama 2008. postavio je svetski rekord 9.69, a taj rekord je četiri godine kasnije u Londonu popravio na 9.63. Samo, tada to već nije bilo dovoljno za novo najbolje vreme ikada, pošto je do danas važeći svetski rekord postavio u međuvremenu, 2009. kada je štopericu zaustavio na čarobnih 9.58, što je bilo do današnjeg dana najveće poboljšanje prethodnog najboljeg rezultata.

U eri Juseina Bolta vremena koja su bila potrebna za srebrnu i bronzanu medalju bila su: 2008. za srebro 9.89, za bronzu 9.91; 2012. za srebro 9.75, za bronzu 9.79; 2016. za srebro 9.89, za bronzu 9.91

Magično olimpijsko putovanje završio je u Riju, gde je treći put uzastopno osvojio tri zlata (pored stotke tu su i 200 metara i štafeta 4×100 metara). Verovatno će mnogo vremena proteći da se uopšte rodi neko poput Bolta, ali „show must go on“ i prvog dana avgusta svet će dobiti novog olimpijskog šampiona u najatraktivnijoj atletskoj disciplini. Ko će to biti? Da su se Igre u Tokiju održale u predviđenom terminu najveći favorit bi bio staro lice i još aktuelni olimpijski vicešampion Džastin Getlin (koji je poslednji pre Bolta osvajao zlato). Međutim, kontroverzni Amerikanac nije ni izborio sada plasman na Igre i povukao se u međuvremenu, tako da je pozornica spremna za neka nova i neka malo starija lica.

Trejvon Bromel
REUTERS/Lucy Nicholson

TREJVON BROMEL

Ako se gledaju samo rezultati ove godine prvo ime među favoritima je Amerikanac Trejvon Bromel. On je ove sezone imao najbrže vreme od 9.77, što mu je lični rekord, a prošle godine, za kada su prvobitno Igre bile zakazane, imao je drugi rezultat od 9.90. Iako su mu ovo prve Igre Bromel nije novo lice u svetu atletike. Još 2015. bio je bronzani na Svetskom prvenstvu u Pekingu, a pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru postavio je tada lični rekord 9.84 i bio drugi na izbornom takmičenju (trials) odmah iza Džastina Getlina. Ipak, pred Igre zadobio je povredu, ali je i pored toga odlučio da se takmiči. Na kraju je dogurao do finala, ali je morao da se zadovolji samo osmim mestom. Zbog trenutne forme svakako je veliki favorit, ali ne bi bio prvi sprinter koji ne uspeva da opravda tu ulogu na najvećoj sceni.

Johan Blejk
REUTERS/Lee Jae Won

JOHAN BLEJK

Za razliku od Bromena ovaj Jamajkanac može da se pohvali velikim dostignućima. Ono najveće je svetsko zlato 2011. što je jedno od retkih takmičenja na kojima je Bolt učestvovao a da nije uspeo da osvoji zlato. Doduše, bio je diskvalifikovan zbog pogrešnog starta, pa je priliku iskoristio njegov zemljak i veliki prijatelj.

Posle toga ostvario je najbolji rezultat na Olimpijskim igrama kada je u Londonu naredne godine osvojio srebro, a četiri godine kasnije bio je četvrti. Na poslednjem velikom takmičenju Svetskom prvenstvu 2019. bio je tek peti, a ove godine najbolji rezultat bio mu je 9.98. Ipak, veliko iskustvo koje ima na najvećoj sceni svakako će mu biti veliki saveznik, zbog čega ga svakako treba uvrstiti u najuži krug favorita.

Andre de Gras
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

ANDRE DE GRAS

Ovaj Kanađanin već duže vreme nalazi se u samom vrhu ove discipline. Ozbiljno je pretio Boltu da bi mogao da ga svrgne sa trona na poslednjem njegovom takmičenju 2017. na Svetskom prvenstvu, ali zbog povrede se na kraju nije pojavio. Od 2015. konstantno osvaja medalje na najvećim takmičenjima, ali su to bile sve same bronze, zajedno sa onom na Igrama u Riju.

Ipak, ono što mu daje za pravo da se nada tituli je činjenica da je od svih takmičara godinama najstandardniji, da u Tokiju neće učestvovati dvojac koji je pre dve godine na Svetskom prvenstvu bio ispred njega i da je sa 26 godina u najboljem periodu karijere. Ove sezone je imao vreme 9.90.

Roni Bejker
REUTERS/David Klein

RONI BEJKER

Momak koji je u svetu ozbiljne atletike imao „kasno paljenje.“ Iako mu je već 27 godina praktično će Igre u Tokiju biti njegovo prvo veliko takmičenje na 100 metara. Ali to nikoga ne bi trebalo da zavara. Već je imao kvalitetne rezultate u ovoj disciplini na mitinzima Dijamantske lige, a ove sezone je eksplodirao, postavio rezultat karijere 9.85 što je ujedno treći rezultat ove godine, iza zemljaka Bromela. Često se desi da neko upravo u najvažnijem trenutku sezone ubode formu i da je prenese na Igre, a lako može da se desi taj scenario upravo sa Bejkerom.

Akani Simbine
REUTERS/Hannah Mckay

AKANI SIMBINE

Još jedan čovek kontinuiteta, koji još čeka medalju na velikim takmičenjima. Ali uvek je bio tu negde. U Riju je bio peti, kao i na narednom Svetskom prvenstvu, a pre dve godine četvrti. Dakle, od onih koji će se u Japanu boriti za olimpijska odličja Južnoafrikanac ima najbolje skorašnje rezultate posle Andre de Grasa.

Prošle je imao treći rezultat na svetu 9.91, ali ove je u predvečerje Igara 6. jula postavio novi lični rekord 9.84 i najavio da ima pokriće za velike ambicije. A one su za početak medalja, prva za afrički kontinent još od 1996. i legendarnog Frenkija Frederiksa. Sa tim rezultatom u Riju bi bio drugi (sporiji samo od Bolta), tako da možda je u Tokiju došlo njegovo vreme.

Takmičenje na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju počinju 31. jula u popodnevnim časovima po srednjeevropskom vremenu, kada su na programu prve dve runde kvalifikacija. Narednog dana 1. avgusta na programu su polufinala i finale čiji početak je zakazan za 14:50 po srednjeevropskom vremenu

Komentari

Vaš komentar