Golišavi barjaktar Tonge i niska crnih perli

Japanski vrt 27. jul. 202110:00 > 17:481 komentar
Podeli:
Pita Taufatofua
Guliverimage/AP Photo/David J. Phillip

Teško da u bilo kom kutku planete postoji žena koja nije uzdahnula i muškarac koji nije malo stegao mišicu i uvukao stomak kada se u Riju 2016. na defileu sportista na otvaranju Olimpijskih igara pojavio Pita Taufatofua.

Do pojasa nag, nauljenog, mišićavog tela Pita Nikolas Taufatofua na tom defileu nosio je zastavu Tonge u tradicionalnoj nošnji svoje zemlje. I učinio je to još dva puta. Nije greška, učestvovao je i na zimskim Olimpijskim igrama i vratio se ponovo u Tokiju.

Ali, čijenica da je tri puta nosio zastavu svoje zemlje i pokazao nauljen mišićavi torzo nije mu dala mesto u našoj rubrici o herojima Igara.

Pita Taufatofua
Guliverimage/Michael Kappeler/picture-alliance/dpa/AP Images

Moglo je da se desi da Pita na trećim igrama na kojima učestvuje svoju zemlju predtsvalja u tri razlilčita sporta i po tome postane jedinstven sportista na svetu, mada do toga ipak nije došlo. Ali, da krenemo nekim redom.

„When the child is born into this world“

Pita Taufatofua rođen je 5. novembra 1983. godine u Australiji, ali je odrastao u Tongi u kojoj je završio osnovnu i srednju školu, dok je koledž završio u Brizbejnu. Ima diplomu inženjera i pohađa master studije.

Njegov otac je iz Tonge dok mu je majka Australijanka britanskog porekla. Odgajan je na način koji ga je približo svim tradicijama Tonge, a časove tekvondoa koji je zapravo njegov primarni sport počeo je da uzima sa pet godina.

Odrastao je sa roditeljima i šestoro braće i sestara u kućici sa jednom sobom bez koje je porodica ostala u tropskoj oluji.

Taufatofua je ambasador UNICEF i vreme provodi u humanitarnom radu pomažući beskućnicima i svima koji su iz bilo kog razloga ostali bez krova nad glavom. Pomaže deci da razviju sposobnosti za preživljavanje.

Tekvondo – kros-kantri – kajak – tekvondo

Tokom svog bavljenja tekvondom, kako je sam sračunao Pita je prikupio „šest slomljenih kostiju, tri pokidana ligamenta, tri meseca u invalidksim kolicima, godinu i po na štakama i stotine sati fizikalne terapije“. Ali, dodala bih da je zahvaljujući tekvondou dva puta stigao na Olimpijeske igre. One u Riju i ove u Tokiju.

Dva puta je pokušao da izbori mesto na Igrama pre nego što mu je to pošlo za rukom u kvalifikacijama za mesto u Riju. A i to je uradio na spektakularan način – u finalu kvalifikacija Okeanije je pobedio tada 15. najboljeg borca sveta. Postao je prvi tekvondoista iz Tonge koji je učestvovao na Igrama, ali je već u prvoj borbi doživeo težak poraz. Ostao je u Riju do kraja Igara i ponovo je bio na defileu na ceremoniji zatvaranja.

Tokio 2020

U decembru 2017. godine, kada smo ga se sećali još samo po onome što nam je prikazao na defileu, Pita je objavio svoje planove da Tongu predstavlja na zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Najavio je da počinje da trenira i pripema se za takmičenje u kros-kantriju, a krenuo je tako što je pronašao tutorijale za početnike na raznim YouTube kanalima.

Nešto više od godinu dana je prošlo od te objave do reportaže Vol strit žurnala (januar 2018.) da je Pita Taufatofua na jednu uspešnu trku od kvalifikacija za zimske Igre 2018. Preostalo je još samo da izađe na sneg jer je većinu zahteva za kvalifikacije obavio na roler-ski trkama.

Udružio se sa Meksikancem Germanom Madracom i Čileancem Jonatanom Fernandezom. Trio je iznajmio kućicu u Austriji, zajedno trenirao i putovao na trke. Sedam trka prošlo je bez uspeha i kao poslednja šansa da vizira pasoš za Pjongčang ostala mu je trka na Islandu 20. januara 2018. Zamalo su zakasnili na celu trku zbog snežnih oluja i teškoća pri putovanju, ali Pita je ipak tog poslednjeg dana kvalifikacija uspeo da se izbori za mesto na Igrama. Postao je tek drugi sportista iz Tonge koji se plasirao na neke zimske Olimpijske igre. Pre njega je to uspeo samo Bruno Banani (rođen kao Fuea Semi) koji se takmičio u sankanju.

Pita Taufatofua
Guliverimage/Daniel Karmann/picture-alliance/dpa/AP Images

Bilo je apsolutno jasno da će kao jedini sportista u delegaciji Taufatofua i u Pjongčanhgu nositi zastavu, ali novinarima je pre ceremonije rekao da neće biti (ne)odeven kao u Riju, na temepreaturama ispod nule ipak se pojavio onako kako je smatrao da treba – nag do pojasa, mišića istaknutih uljem i sa tradicionalnom ta’ovalom oko struka. Bos, i po zimi.

Učestvovao je na trci slobodnim stilom na 15 kilometara 16. februara 2018. Zauzeo je 114. mesto među 119. takmičara.

Tek što smo se spremili da ga zaboravimo do sledećih Igara i defilea na kome ćemo prokomentarisati kako je „bio onaj jedan pre koju godinu“, Pita Taufatofua je ponovo uspeo da zaintrigira. U aprilu 2019. pojavila se vest da je rešen da ponovo promeni sport i da se sprema da na Igre u Tokiju proba da ode kao kajakaš (K1, 200 metara je bio plan).

U intervjuu za BBC rekao je da su kajak i kanu tradicija njegove zemlje i da želi da pokuša da se na Igre u Tokiju plasira baš u ovom sportu koji bi bio treći sport u kome bi se takmičio na Igrama. Učestvovao je na Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu u avgustu 2019. godine u Mađarskoj. Završio je na poslednjem mestu. Za plasman na Olimpijske igre zapravo mu je bilo potrebno da pobedi u kvalifikacijama za Okeaniju, u čemu nije uspeo pa je njegov plan propao, ali ne i ideja da ode na Igre još jednom.

Zamislite tek kakva bi njegova priča bila da je ideja sa kajakom uspela i da je postao prvi sportista na svetu koji je svoju zemlju na Igrama predstavljao u tri različita sporta? Ali, možda nas iznenadi na sledećim zimskim Igrama.

Tako smo ga ponovo videli na ovogodišnjem defileu, predstavljaće Tongu u tekvondou (80+ kilograma), svom osnovnom sportu, a sa njim je zastavu ovoga puta nosila Malia Paseka, tekvondoistkinja. Reklo bi se da je Tonga u tekvondou prešla veliki put od Rija do Tokija.

„A pearl in the safety of our hearts“

Na paradi sportista, pred prazim tribinama, Pita Taufatofua prošetao se još jedonom u Tokiju samo u tradicionalnoj „suknji“, ali ovoga puta oko njegovog vrata stajala je niska crnih perli.
Još jedan detalj tradicije, posvećen svima onima koji su preminuli u poslednjih godinu i po dana. Istakao je da ta niska crnih perli za njega i njegovu porodicu ima posebno značenje.

„Za sve one koje smo izgubili – zauvek ćete biti perla sigurno smeštana u naša srca“, poručio je na svom Instagram nalogu Taufatofua pred samu ceremoniju.

Pita, vidimo se u Pekingu sledeće godine?

Pita Taufatofua
Guliverimage/Michael Kappeler/picture-alliance/dpa/AP Images

 

Komentari

Vaš komentar