Bah: MOK je pozajmio milijardu dolara od banaka

Podeli:
Tomas Bah
The Yomiuri Shimbun via AP Images

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je uzeo kredit od 800 miliona dolara od nekoliko banaka za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je danas predsednik MOK Tomas Bah, na konferenciji za novinare održanoj u glavnom gradu Japana.

„Wall Street Journal“ je ranije saopštio da će Olimpijske igre koštati više od 25 milijardi dolara, što ih čini jednim od najskupljih u istoriji. Usporedbe radi, za OI u Londonu potrošeno je nešto manje od 14 milijardi dolara.

MOK tvrdi da je samo odlaganje Igara u Tokiju koštalo 2,8 milijardi dolara.

„Za MOK bi bilo mnogo lakše da smo otkazali Igre, jer smo mogli da naplatimo ozbiljne svote novca od Osiguranja. Ipak, rešili smo da se ne oslonimo na Osiguranja, već da uložimo još više novca, kako bismo omogućili sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama. Zato smo uložili dodatnih 800 miliona dolara, zbog čega smo morali da se pozajmljujemo kod banaka“, izjavio je Bah.

U isto vreme, prvi čovek MOK je dodao, da nikad nije sumnjao da Igre treba da se održe u Tokiju.

„Ako pričamo o mojim impresijama, ove Igre su daleko premašile moja očekivanja. Znate, nikada nisam sumnjao u spremnost Japana i uvek sam govorio da je Tokio pravi grad za domaćina Igara. Iz dva razloga: jer se sistem u borbi protiv koronavirusa pokazao izuzetno efikasnim i zato što su sportisti uspeli da održe duh Igara“, rekao je predsednik MOK.

Bah je siguran da su i sportisti zahvalni što su se Olimpijske igre uopšte održale u doba pandemije koronavirusa.

„Kada sam morao da prihvatim odluku da se Igre održe bez gledalaca, moram da priznam da sam bio zabrinut da će se pretvoriti u Igre bez duše. Ipak, ovo što smo videli ovde, bilo je mnogo drugačije. Sportisti su dali Olimpijskim igrama u Tokiju jednu veliku dušu… Atmosfera u olimpijskom selu je bila emotivnija nego ikad“, izjavio je Bah.

Predsednik MOK je opisao i sportski nivo „kao izuzetno i iznenađujuće visok“ i nazvao Igre novih sportova, skejtborda i sportskog penjanja, koji su dali „mlađe, urbanije, rodno uravnoteženije, i Igre sa novom publikom i novim zajednicama“.

Komentari

Vaš komentar