Beloruski treneri izbačeni iz sela zbog Cimanovskaje

Yuichi Yamazaki/Getty Images

Dva člana delegacije Belorusije, umešani u pokušaj slanja kući sprinterke Kristine Cimanovskaje, izbačeni su iz olimpijskog sela.

U pitanju su selektor atletske reprezentacije Juri Mojsevič i službeno lice Artur Šumak. Njima su i oduzete akreditacije.

povezane vesti

U interesu sportista iz Belorusije, koji se i dalje takmiče u Tokiju, odlučili smo da se na ovaj korak. Tražili smo od njih dvojice da odmah napuste selo, što su i uradili. Daćemo im priliku da budu saslušani povodom celog slučaja“, kaže se u saopštenju Međunarodnog olimpijjskog komiteta.

Ciminskaja je zbog kritika na račun trenera po nalogu čelnika beloruskog tima trebalo da se vrati u Belorusiju. Ona je to odbila i zatražila pomoć japanske policije. Ostala je na aerodromu, a onda je otišla u poljsku ambasadu. Juče je preko Beča stigla u Varšavu.

Rekli su mi da nije bezbedno da se vratim u Belorusiju. Ne želim da se ovaj slučaj politizuje. Nisam rekla ništa protiv Vlade Belorusije, nikada nisam bili politički angažovana, niti sam učestvovala u protestima. Sport je moj život“, izjavila je Cimanovskaja.

Komentari

Vaš komentar