Fudbal: Egipat u četvrtfinalu, ispali ARG, GER, FRA

Vesti OI 28. jul. 202116:40
Podeli:
Australija Egipat
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Odigrani su mečevi trećeg poslednjeg kola takmičenja po grupama fudbalskog turnira na Olimpijskim igrama. Samim tim poznati su i četvrtfinalisti, a među osam najboljih nema nekih velikih favorita za visok plasman.

Veoma zanimljiv bio je rasplet u Grupi C. Sve četiri ekipe bile su na tri boda. Španija je imala četiri, Australija i Argentina po tri i Egipat samo bod. U derbiju grupe Španija i Argentina odigrale su 1:1. Furiju je u vođstvo doveo Merino u 66. minutu a bod Gaučosima doneo je Belmonte u 87. minutu. Ipak, Argentini je za prolaz bila potrebna pobeda, pa su tako šansu da iskoriste debakl jednog od favorita turnira imale Australija i Egipat. Ozijima je i bod bio dovoljan, ali su popularni Faraoni bili bolji i prvim golovima na turniru slavili 2:0. Strelci su bili Rajan u 44. i Hamdi u 85. minutu. Iako je Egipat završio sa istim brojem bodova kao Argentina, od koje je izgubio u drugom kolu, prošao je dalje zbog bolje gol razlike, a na turnirima pod pokroviteljstvom FIFA, za razliku od onih koji su pod UEFA, prednost ima gol razlika. Španija je takmičenje završila kao prva u grupi, dok je Australija iako startovala pobedom nad Argentinom na kraju zauzela poslednje mesto.

Španija i Egipat ukrstiće se sa Grupom D iz koje su otišli dalje Brazil i Obala Slonovače. Selesao je pobedom nad Saudijskom Arabijom 3:1 golovima Kunje i Rišarlisona dva, obezbedili prvo mesto pa će u borbi za polufinale igrati protiv Egipta. Obala Slonovače odigrala je 1:1 sa Nemačkom, tako da Panceri neće braniti srebro iz Rija, a Slonovi će se nameriti na Španiju u četvrtfinalu.

Posle katastrofe u prvom kolu protiv Meksika Francuska je doživela još jednu. Ovog puta Japan joj je dao četiri gola (Kubo, Sakai, Mijoši i Maeda), tako da su Trikolori završili razočaravajuće olimpijski turnir. Japan je osvojio svih devet bodova i kao prvi iz Grupe A ide dalje, a uz njega i Meksiko koji je bio ubedljiv protiv Južne Afrike 3:0. Rival Japana u četvrtfinalu biće Novi Zeland, koji je u direktnom dvoboju za drugo mesto u Grupi B i prolaz u četvrtfinale odigrao 0:0 sa Rumunijom. Obe ekipe završile su sa po četiri boda, ali Novozelanđani su otišli dalje zbog bolje gol razlike. Prvo mesto u grupi osvojila je Južna Koreja i pored poraza na startu turnira od Novog Zelanda. Korejci su ubedljivo savladali Honduras i na kraju sa šest bodova zakazali okršaj sa Meksikom u četvrtfinalu.

Parovi četvrtfinala

Japan – Novi Zeland

Španija – Obala Slonovače

Južna Koreja – Meksiko

Brazil – Egipat

Komentari

Vaš komentar