Iranski strelac pobedio Mikeca, povezuju ga sa terorizmom?

Vesti OI 30. jul. 202119:27 > 19:28
Podeli:
Džavad Forugi
REUTERS/Ann Wang

Iranski strelac Džavad Forugi osvojio je do sada jedinu medalju za tu persijsku državu na Olimpijskim igrama u Tokiju u disciplini vazdušni pištolj na deset metara, ali su aktivisti raznih organizacija oštro kritikovali MOK zbog odluke da 41-godišnjaku dozvoli nastup na Igrama.

Forugi je 24. jula bio bolji od Srbina Damira Mikeca i došao do zlatne medalje posle izvanredne predstave.

Olimpijske igre:

Međutim, određene organizacije navode informacije prema kojima je Forugi član „Islamske revolucione garde“, ogranka iranske vojske koji je pod direktnom komandom vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hameneija.

Grupa „Ujedinjeni za Navida“ oštro je protestovala protiv medalje za Iranca, a ta grupa je nazvana po Navidu Afkariju, iranskom rvaču koji je pogubljen zbog učešća u protestima protiv vlasti.

Davanje medalje Džavadu Forugiju je katastrofa za iranski sport, ali i za reputaciju MOK. Organizacija čiji je on član ima istoriju nasilja i uključena je u ubistva i mučenja civila u Siriji, Iraku i Libanu“, navodi se u dopisu te grupe Međunarodnom olimpijskom komitetu.

„Islamska revolucionarna garda“ se smatra terorističkom organizacijom u SAD od 2019. godine i dokumenta koji je potpisao tadašnji predsednik Donald Tramp.

Kako terorista može da osvoji prvo mesto? To je nešto apsurdno i smešno“, izjavio je legendarni južnokorejski strelac Đin Đong-oh, šestostruki osvajač olimpijskih medalja.

Forugi je u ratu u Siriji služio kao bolničar od 2013. do 2015. godine i novinarima je pred start OI rekao da je tada prvi put u ruke uzeo pištolj.

Komentari

Vaš komentar