Žreb džudoka na OI: Teško za Nikolićevu na startu

Podeli:
FOTO: OKS

U Tokiju je obavljen žreb džudo turnira, na kojem će učestvovati čak petoro reprezentativaca Srbije.

Prva će na borilište, već u subotu, Milica Nikolić (27). Njena rivalka na startu, u kategoriji do 48 kilograma, biće Francuskinja Širin Bukli, aktuelna evropska šampionka. Ukoliko u svom olimpijskom debiju nadvisi sebe i eliminiše 22-godišnjakinju iz Aramona, Milica će u osmini finala imati još težu rivalku, dvostruku svetsku šampionku iz Ukrajine, Dariju Bilodid.

Mlada Marica Perišić će biti jedna od 25 takmičarki u kategoriji do 57 kilograma. U prvom kolu 21-godišnja Novosađanka izlazi na megdan 10 godina starijoj Sirijki Sandi Aldas, koja će nastupati pod zastavom olimpijskog Tima izbeglica. Ukoliko u ponedeljak prođe prvu prepreku, Perišićeva će u osmini finala na megdan Izraelki Timni Nelson-Levi, bronzanoj sa EP iz 2016. godine. Tek u četvrtfinalu, Marica će biti autsajderka, protiv sjajne Japanke Jošide Cukase, bivše svetske šampionke.

U utorak, 27. jula počinje takmičenje za Anju Obradović, u kategoriji do 63 kilograma. Bronzana sa poslednjeg SP u Budimpešti, u prvom kolu imaće za rivalku iskusnu Holanđanku Jul Fransen, dvostruku bronzanu sa svetskih šampionata. Ukoliko eliminiše 31-godišnjakinju iz Venloa, Obradovićeva će u osmini finala verovatno na megdan mladoj Izraelki Šarir, u meču u kojem ima ulogu favorita. Najteži ispit za Anju biće četvrtfinale protiv olimpijske vicešampionke, Francuskinje Klarise Agbegnu.

U Tokiju su i dvojica sjajnih srpskih džudoka, Nemanja Majdov i Aleksandar Kukolj.

Majdov će u sredu, 28. jula, na megdan u kategoriji do 90 kilograma. U prvom kolu rival mu je Nemac Eduard Tripel, osvajač bronze sa ovogodišnjeg Mastersa u Dohi. Ukoliko eliminiše godinu mlađeg protivnika, 25-godišnji Majdov bi u osmini finala mogao na crtu bronzanom iz Rija, Korejcu Gvak Don-hanu. Kao protivnik u četvrtfinalu nameće se Japanac Šoiči Mukaji, vicešampion sveta iz 2019. godine.

Kukolj će u kategoriji do 100 kilograma na borilište 29. jula. On bi u prvom kolu trebalo da ima lakši posao protiv Tevite Takađave iz Fiđija, ali ga već u drugom čeka bivši svetski šampion iz Koreje, Čo Gu-ham.