Bum zvani Igor Milanović

Vaterpolo 25. feb 20229:002 komentara
Podeli:
Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

Znao je Dejan Jovović da je posle odlaska Vladimira Vujasinovića prelazno rešenje na klupi Novog Beograda. Čekao se bum adekvatan igračkom rejtingu jednom od najskupljih i najboljih sastava u Evropi. Bum se zove Igor Milanović. Kao igrač čovek zvani uspeh, kao trener dvostruki osvajač Lige šampiona.

Jedinstvena ličnost u istoriji svetskog vaterpola. Kao igrač centar budućnosti, korak ispred svih, kao trener u dve sezone najbolji u Evropi. Igorova igračka karijera ukrašena sa po dve olimpijske i svetske zlatne medalje, jednom evropskom i dva FINA kupa je prošlost.

Kao trener, na ozbiljnom nivou je od 2009. godine. Sa Partizanom je godinu dana kasnije na čudesan način izgubio vođstvo od 4:0 protiv Pro Reka u polufinalu, a godinu dana kasnije je sa „crno-belom“ kaznenom ekspedicijom napravio „dar-mar“, ponizivši u rimskom finalu Pro Reko sa 11:7. Skupi Pro Reko, pored čijih igrača su na platnom spisku stajale enormne sume za vaterpolo prilike.

Naredne godine se povukao zbog ličnih problema da bi 2014. godine prihvatio dvogodišnji ugovor sa Pro Rekom. Kažu da je tamo promenio filozofiju, shvatanje rada i igre. Osvojio je u Barseloni drugi trofej Lige šampiona, a kako je ostao dosledan sebi, odlučio je da u finalu ne igra legenda kluba, vremešni Felugo potpisao je sebi otkaz uz isplaćenu drugu godinu. Uzgred posle toga Pro Reko je gubio trofeje na evropskoj sceni do prošle godine kada je slavio u Beogradu.

print screen

U tim godinama Milanović je radio i uživao u Istanbulu a kada se vratio kući bio je u Valjevu, zatim Crvenoj zvezdi. Zatim je 2021. godine proveo nekoliko dana u Partizanu. Pauzirao je zatim do dogovora napravljenog u ponedeljak uveče sa upravom Novog Beograda u kojoj su njegovi, hajde da kažemo i učenici poput Sora i Gaka, saigrači poput Šapića i Šoštara, zatim Šefik...

Posle turbulencija u vreme Vladimira Vujasinovića, Jovović je manirom iskusnog trenera, skinuo ogroman pritisak sa pleća igrača, omogućio da rade ono što najbolje znaju, da igraju bez pritiska.

Dejan Jovović
VK Novi Beograd

Na Milanoviću je sada da kvalitet te igre podigne. Prvi put preuzima tim koji nije selektirao ali tim kojeg bi uzeo svaki trener. Tri su trofeja u igri. Teško je verovati da bi u ovakvoj konstalaciji snaga Novi Beograd mogao da ostane bez trofeja u šampionatu Srbije, lako je moguće da i region bude u znaku beogradskog sastava. Ostaje taj F8. Milanović nije tip koji će tri junska dana dočekati sa odgovorom „ako bude biće“.

Dušan Mandić
FOTO: Đorđe Kostić/VK Novi Beograd

Ne, nekada Igor nacionale će udariti iz sve snage, baciće sve adute u bazen pa ako ne bude bio uspešan niko neće moći ništa da mu kaže. Sigurno je da strelac čuvenog gola u finalu Svetskog prevenstva u Madridu 1986. ima u glavi kombinacije koje bi ga dovele na listu trenera sa tri trofeja.

Novi Beograd je povukao jedini logičan potez. Dobio je ime, znanje, harizmu…. Ostalo je na igračima.

Komentari

Vaš komentar