Dejan Savić zna da Slovaci mogu da budu nezgodni

Vaterpolo 7. mar 202218:30
Podeli:
Guliver Images

Srbija će u utorak, 8. marta, u Bratislavi, odmeriti snage sa selekcijom Slovačke u grupnoj fazi Svetske lige. Utakmica počinje u 18 časova, a pobeda garantuje mesto u četvrtfinalu.

Sa izuzetno mladim sastavom, petoricom  debitanata, Dejan Savić će proveriti šta se može očekivati u ovom trenutku od generacije pred kojom je vreme. Debitovaće golmani Crvene zvezde Mišović i Partrizana, Bulajić, pridružiće im se, prvi put sa nacionalnom kapicom, Milojević iz Crvene zvezde, Martinović iz Novog Beograda i Nešić iz Partizana.

Ostali su, ne računajući osvajača evropskog zlata Vica iz Partizana, zatim Subotića iz Crvene zvezde i Drašovića iz Novog Beograda, tek nešto iskusniji. Savić je pozvao ove sezone odličnog Lukića iz Radničkog, Gogova, Tomića i Vučinića iz Novog Beograda i centra Velkića iz Partizana.

Podsećanja radu, Srbija je u grupi pobedila Italiju 12:9 u Šapcu. Italijani su deklasirali Slovačku 22:3, tako da je praktično sve rešeno. Dve ekipe idu dalje. Međutim…

Pre pet godina, Savić je, takođe u okviru Svetske lige, u Novaki, odveo eksperimentalnu reprezentaciju koju su predvodili Mandić i Jakšić. Bilo je daleko teže od očekivanog, Srbija je slavila 18:17 tek posle izvođenja peteraca. Današnja Slovačka nije jaka ali i istorija pokazuje da mogu da budu nezgodni. To zna i Savić jer je njegova generacija početkom veka imala mnogo muka sa timom u kojem su igrali Zatovič, Hrošik, Polaček, Vidumanski, Gogala, Gergelji

Alexander Hassenstein/2021 Getty Images

U 2001. godini SCG i Slovačka su igrali čak pet puta. Na turniru u Kranju bilo je 5:5, u Netanji, u kvalifikacijama za EP u Budimpešti, samo 7:6 za tim Nenada Manojlovića. Na pripremnom turniru u Bratislavi teško ponovo –  11:9. Prava drama je bila u četvrtfinalu EP u Budimpešti. Savić je golom, nekoliko sekundi pre kraja doneo pobedu 8:7. Dva meseca kasnije, u prvom kolu SP u Fukuoki ponovo je bio  minimalac za SCG 7:6. Muke sa Slovacima su trajale još iduće godine, na Uskršnjem turniru u Nici, drugi remi 4:4.

Tom Pennington/Getty Images

I to je bio kraj utakmica u kojima se tražila maksimalna angažovanost reprezentacije Srbije. Slovaci nisu imali više generaciju, postali su donji dom, često i bez učešća na najvećim takmičenjima. Na EP 2006. u Beogradu bilo je 19:2. Osim pomenutog duela u Novakiju svi susreti su rešavani lako od strane Filipovića i drugova. Na EP u Beogradu 2016. godine –  10:5, dve godine kasnije u Barseloni  – 13:5.

Da je Savić poveo najjači sastav dileme ne bi bilo. Ovako dao je zadatak novim snagama da urade ono što su radili i mnogi sastavi pre njih. U meču koji počinje u 18 časova, Savić će od svojih izabranika tražiti maksimum, jer ako neko dobro zna koliko Slovaci mogu da budu nezgodni, zna upravo Dejan Savić.

Komentari

Vaš komentar