Derbi opravdao očekivanja, NBG i Radnički mogu mnogo

Vaterpolo 21. okt 202210:05
VK Novi Beograd

Pre starta Superlige smatralo se da Novi Beograd, još jači nego prošle godine, nema pravog konkurenta u borbi za titulu prvaka Srbije. Radnički se pominjao, ostali ni blizu. I zaista, gledajući sastave to je zaista tako.

Ali, posle prvog okršaja dva najbolja srpska sastava moglo bi da se kaže da smo videli derbi otrežnjenja. Tačnije, otreznili su se svi koji su Novobeograđane već videli na tronu. Nije se promenilo raspoloženje jedino u Radničkom koji od početka najavljuje juriš na sve domaće trofeje i borbu za F8.

VK Novi Beograd

Radnički je jurio 0:3, 6:9, a kada je stigao, spasa domaćinu nije bilo. Borbeni, agresivni, maksimalno motivisani Kragujevčani su osetili slabosti protivnika, znalački koristili kako briljantan šuterski dan Alekse Ukropine i centra Josipa Vrlića tako i besprekornu pripremljenost, psihološku pripremu u stavu koja nikome ne priznaje da je bolji i konačno znanje i mirnoću da veliku šansu za prvi trijumf u gostima protiv Novog Beograda nepogrešivo iskoristi.

U ovoj sezoni Radnički je ostao bez centara Toholja i Kruga, beka Miličića… Stigao je Vico a u rosteru je veći broj igrača koji je godinama sticao ime baš u Kragujevcu. To zajedništvo, homogenost u igri, atmosfera u jasnom ponašanju prema svojoj igri i rivalu uz nadahnuća koje je sada krasilo Ukropinu, a to čekaju Lukić, Radulović, Janković, su glavna odlika Stevanovićevog tima.

VK Novi Beograd

To je muzička grupa u kojoj se zna ko šta svira. Godinama sticano iskustvo je pre neki dan dobilo potvrdu, ali ako nema saznanja da to treba stalno ponavljati sjaj na Novom Beogradu će biti samo lepa prošlost.

Novi Beograd je prošle sezone u ligi izgubio samo totalno nebitan duel protiv Crvene zvezde. Serija je prekinuta u sredu. Ako je 3:0 bilo rano za konačan ishod, tada je 9:6 i 10:8 u trećoj četvrtini lako ispušteno. Bilo je nervoze i ona je tokom meča bila sve veća i veća. Filipović je branio možda najtežu utakmicu u karijeri i tu kao da se videla stegnutost kod ovog kvalitetnog golmana.

VK Novi Beograd

Ukropina mu je bio nerešiv problem. Odbrana njegovog tima sa igračem manje je bila slaba. Radnički je postigao devet golova od 16 prilika i obe realizacije sa dva igrača više. Novi Beograd je tu bio slabiji, samo pet golova uz dva realizovana peterca. Hendikepi su bili isključenje Vlahopulosa, zatim treća lična Duška Pijetlovića, ali ako posle duge pauze zbog povrede igre željan Nikola Jakšić, još uvek nedovoljno pripremlje, bio najjača karika, onda bi to mogao da bude ozbiljan znak upozorenja za trenera Gocića.

VK Novi Beograd

Utakmica je bila prava ratnička, sa puno kontakta, uobičajenih za duele dva kluba. Na individualni kvalitet prvaka, vicešampion je odgovorio kolektivnom igrom do poslednjeg daha. Pobeda je donela Radničkom potvrdu ambicija, poraz je Novom Beogradu otvorio oči. Dueli dva najbolja srpska tima će biti prava poslastica ove sezone. Prvi duel je to jasno pokazao.

Komentari

Vaš komentar