EP (U19): Treća je bila sreća, Srbija stigla do zlata!

Vaterpolo 25. sep 202220:128 komentara
VPSCG/Krsto Vulović

Vaterpolisti Srbije, momci do 19 godina, pobedili su Španiju sa 9:8, osvojili su zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Podgorici, krunisali na pravi način leto, tokom kojeg je U18 generacija osvojila srebrnu, a U16 generacija bronzanu medalju na planetarnim smotrama.

Golove za Srbiju, postigli su: Nikola Kojić i Aeksandar Kovačević po dva, Mitar Maraš, Srđan Baucalo, Bogdan Gavrilović, Viktor Urošević i Vasilije Martinović po jedan. Najefikasniji u sastavu Španije, bili su Mark Ferer sa tri i Ignasi Garsija sa dva gola.

Španija je povela u režiji Kastra Fernandeza, ali je Srbija do kraja prve deonice pojačala stepen agresivnosti u odbrani, a preko Kojića i Kovačevića dobila ovaj period igre sa 2:1.

Odmah na početku drugog kvartala, Gavrilović je pogodio za 3:1. Srbija je imala napad sa dva igrača više za 4:1, nije ga iskoristila, a u samoj završnici druge deonice na semaforu je pisalo 4:4. Strelci za Španiju, bili su Ferer dva puta i Garsija. S druge strane siguran je bio Baucalo. Srbija nije klonula duhom, Kojić je sa zvukom sirene pogodio za 5:4.

VSS/Slobodan Sandić

Rat nerava je nastavljen. Maraš je bio precizan za 6:4, a Rodrigez za 5:6. Nedugo zatim Urošević je ponovo odveo Srbiju na plus dva – 7:5. Sesen je smanjio na 6:7, Srbija promašila zicer, a Ferer doneo izjednačenje – 7:7.

Bilo je jasno da sledi triler u poslednjoj četvrtini. Na talonu je bila titula prvaka Evrope. Kovačević je poslao pravi projektil u mrežu Španije – 8:7, ali je vrlo brzo Žil Kedo doneo novo izjednačenje – 8:8. Uroš Stevanović je zbog prigovora isključen, a mreže su mirovale. Na dva minuta pre kraja, Martinović je pogodio za 9:8. Na radost ljubitelja vaterpola u Srbiji, mreže su mirovale do kraja meča.

VSS/Ivica Veselinov

Bronzanu medalju je osvojila Mađarska koja je pobedila Grčku sa 10:7. Hrvatska je u borbi za peto mesto pobedila Italiju sa 14:11, dok je Crna Gora slavila protiv Nemačke sa 13:12 za sedmo mesto na šampionatu Evrope.

Komentari

Vaš komentar