Filipović, može li se više ?

Vaterpolo 1. mar 202212:402 komentara
Podeli:
REUTERS/Marko Djurica

Igraće Filip Filipović još vaterpolo. Sada u Olimpijakosu, sutra u nekom drugom klubu. Igraču rođenom u maju 1987. jasno je da se bliži trenutak kada će kapicu okačiti o klin i okrenuti se drugom izazovima. Naravno sa željom da i tu bude najbolji.

Nedavno je Filip Filipović dobio nagradu Udruženja sportskih novinara Srbije za dostignuća u protekloj godini. Teško je naći primere za sportiste da ostvare najbolje rezultate u godini oproštaja, da osvoje sve nagrade u anketama kada se više priča o prestanku briljantne reprezentativne karijere nego uspesima.

Filipović je baš to uspeo. Mnogo je sjajnih godina za njim ali 2021. se izdvaja. U svakom pogledu, sportskom, rezultatski uspešnom i na kraju emotivno. I to se na kraju nagradilo. Ponovo zvanično najbolji igrač sveta i Evrope, dobitnik priznanja Olimpijskog komiteta Srbije i Udruženja sportskih novinara Srbije uz zvanje najboljeg igrača Olimpijskih igara u Tokiju sa osvojenom zlatnom medaljom. Može li se više ?

Povezane vesti:

Počeo je sa Solnokom sa kojim je stigao do prvaka Mađarske i Evro kupa, zatim sa reprezentacijom do drugog uzastopnog olimpijskog zlata sa golom protiv Španije kojem se pripisuje epitet epskog. Kroz tri bloka, šumu ruku, pogodio je mrežu Pineda za trijumf 10:9, za kraj preokreta koji su mogli samo „neponovljivi“ da prirede.Može li se više ?

I one suze u bazenu, na dočeku, na aerodromu iskrene, ravne onim dečačkim kada je u Kranju 2003. čvrsto držao zastavu na otvaranju Evropskog prvenstva i pehar na kraju incidentnog finala kada se spasavala živa glava od hrvatskih navijača.

Tada je rekao:

– Nisam igrao ni minut. Hoću da za sledeći pehar moj doprinos bude vidljiv.

I bilo je tako, 34 medalje, najtrofejniji na svetu, najviše osvojenih evropskih prvenstava – šest, dve uzastopne titule MVP na Olimpijskim igrama, brojna LEN i FINA priznanja. Može li se više ?

Čvrst u principima, ponekad i brz u izjavama ali uvek u svrsi zaštite tima, zaštite igrača, reprezentacije, trenera. Ime sa autoritetom, predvodnik velike šestorke srpskog vaterpola, čovek koji je više puta osvojio sve što može da se osvoji.

Ne, ne može se više.

Komentari

Vaš komentar