FINA: Promenjen deo vaterpolo pravila

Vaterpolo 5. okt 202218:05
Podeli:
VPSCG/Krsto Vulović

Novi Tehnički vaterpolo komitet FINA doneo je odluku o promeni nekih pravila vaterpolo igre, koje će stupiti na snagu od 1. januara 2023. godine.

Beležimo najvažnije promene. Uvodi se drugačija institucija prednosti u napadačkoj akciji. Sudija može da sačeka sa dosuđivanjem peterca dok se ne završi napad. Ukoliko se ne završi postizanjem gola, sudija može da dosudi peterac. Ranije, kod prednosti, sudija nije mogao naknadno da dosudi najstrožu kaznu.

VPSCG/Krsto Vulović

Kod izvođenja peterca po jedan igrač mora od izvođača sa obe strane strane da bude udaljen tri metra, a svi ostali da budu na liniji šest metara. Ukoliko golman ne bude na gol liniji sudija može da ga opomene jednom, a posle toga sledi isključenje. Menja ga igrač iz bazena, ali koji ne može da brani kao golman sa dve ruke.

Ista kazna se odnosi i na izvođača peterca koji posle prve opomene u slučaju ponovljenog prekršaja mora da bude isključen. Izvođenje peterca može da se kontoliše sistemom VAR.

VPSCG/Krsto Vulovič

Menja se i pravilo dva metra. Ono više ne važi za kompletnu širinu bazena. Sada se gleda prostor od dva metra ispred gol linije koje se ograničava prostorom od dva metra sa obe strane stativa.

Ukida se termin brutaliti već se uvodi termin nasilna akcija. Kazna za nju se automatski povećava sa jedne na dve utakmice neigranja.

VSS/Aleksandra Krupanič

Gol će biti priznat kada ni jedan deo lopte ne bude ispred gol linije. Ranije je bilo dovoljno da deo lopte pređe gol liniju.

U poslednjem minutu sudija može da reaguje za sitauciju „gubljenja vremena“ odnosno kada igrač sa protivničke polovine vrati loptu svom golmanu ili igraču svog tima na svojoj polovini.

Komentari

Vaš komentar