FINA SK: Srbija na F8, Crna Gora nije imala sreće

Vaterpolo 14. mar 202319:28 > 20:433 komentara
VPSCG/Krsto Vulović

Posle slabe igre Srbija je na peterce poražena od Gruzije 23:22 (4:2,2:3,2:3,3:3,12:11). Na taj način je sa devet bodova završila kvalifikacioni turnir u Podgorici pa je odlazak na F8 bio pod znakom pitanja. Usledio je meč između Crne Gore i Grčke, Crna Gora je vodila sa 8:6, mogla je do plus tri, mogla je do Los Anđelesa, ali nije imala sreće, Grčka je smanjila na 7:8, pa su uz Španiju, mesto na finalnom turniru obezbedili Grčka i Srbija. Da je Srbija dobila Gruziju, radovala bi se i Crna Gora, ali....

Strelci: Šušiašvili četiri, Makrakvelidze, Kešelašvili, Vasić dva, za Gruziju, Vučinić , Mandić tri, S. Rašović, Dimitrijević, Janković Radulović i Ubović po jedan za Srbiju. Strelci iz peteraca: Vasić tri, Jelača tri, Imnaišvili tri, Adeiašvili dva, Šušiašili jedan za Gruziju, Mandić dva, Janković tri, Vučinić dva, Rašović dva, Lukić dva za Srbiju.

VPSCG/Krsto Vulović

Srbija je odigrala, ponovimo slabo. Stevanović je izvršio izmene, ubacio u vatru Toholja, Jankovića, Dimitrijevića i Lukića. Takva kompozicija nije delovala ubedljivo. Nesigurno, statitično bez žara i epilog je bio poražavajući jer samo bod protiv Gruzije nije dobar rezultat.

Loša je bila srpska prva četvrtina, Čak četiri gola u mreži Mitrovića. Dva puta ga je otvorio Šušišavili. Srbija je dva puta izjednačila preko Mandića pa Ubovića da bi zatim dozvolila igračima Gruzije da pogode još dva puta i da sa 4:2 protiv nezainteresovane Srbije krenu u drugih osam minuta. Nije bilo bolje ni u drugih osam minuta. Posle gola Vučinića za 3:4, Razmadze je dva puta sprečioizjednačenje.

VPSCG/Krsto Vulović

Srpska odbrana je i dalje bila bez dovoljno agresije, napad statičan pa su puleni Dejana Stanojevića održavali prednost. Kod 5:4 za Gruziju Srbija je brzopleto prokockala dva igrača više lošim šutem Rašovića. U kontri je Kamkrakvelidze pogodio a zatim je Bitadze pogrešio sa igračem više. Kaznio je to sa brojčanom prednošću 20 sekundi pre kraja Janković. Gruzija je vodila 6:5 pred drugo poluvreme.

U trećem delu Srbija se prvo dva puta odbranila sa igračem manje a na drugoj strani odlični Đorđe Vučinić je sa dva gola prvi put doneo prednost Srbiji 7:6. Raspoloženi Novobeograđanin Šušiašvili je parabolom izjednačio. Ubović je zatim zaradio peterac ali je Vučinićev šut završio na stativi. Svoju simultanku je nastavio Šušiašvili. Ukrao je loptu Lukiću, isplivao kontru i pogodio za ponovno vođstvo Gruzije 8:7. Izjednačenje je na dodavanje Rašovića doneo Mandić. Bio je to poslednji gol u četvrtini, završni deo se čekao sa nerešenim rezultatom 8:8.

Mandić je na majstorski način počeo poslednji deo, iznudio je peterac kojeg je Rašović pretvorio u gol za 9:8. Dva puta je zatim propuštena prilika da se sa igračem više u jednom napadu odlepi Srbija a kada su te prilike propuštene, posle loše intervencije Mitrovića Gruzija je izjednačila. Posle Stevanovićevog tajm auta Mandić je preuzeo odgovornost i na sebi svojstven način bio strelac za 10:9. Odbrana sa igračem manje je omogućila napad kojeg je realizovao Radulović. Prvi put je Srbija imala dva gola prednosti 150 sekundi pre kraja. Nije bilo gotovo.

VPSCG/Krsto Vulovič

Za samo 80 sekundi Gruzija je izjednačila. Nervoza je činila svoje, Srbija naredni napad nije ni organizivala, Gruzija je 40 sekundi pre kraja krenula u napad za gol i vođstvo. Nisu ni šutnuli, ponovo su srpsku utakmicu rešavali peterci. Tri serije su izvođene. Za Srbiju su neuspešni bili Mandić i Vučinić a za Gruziju u poslednjem šutu prve serije Šušiašvili.

Sa turnira u Podgorici plasman na finalni turnir izborili su Španija, Grčka i Srbija.  Sa turnira u Zagrebu, plasman na finalni turnir izborili su Italija, Mađarska i domaćin SAD, bez TOP 8 je ostao domaćin kvalifikacionog turnira i aktuelni šampion Evrope, selekcija Hrvatske.

Komentari

Vaš komentar