Kompletni Amerikanci, Španci bez Peronea, Srbi bez Mandića

Vaterpolo 24. dec 202222:00
VSS/Slobodan Sandić

Novi selektor Uroš Stevanović je još pre mesec dana objavio spisak putnika za pripreme i turnir u Americi. Tada je rekao da je Mandić dobio voljno za ovu akciju. Imao je napornu sezonu, po drugi put je nedavno postao otac. Umesto tada najavljenog Lukića u sastav je ubacio Stojanovića koji ima jako dobru sezonu u Šapcu.

U Americi će, podsetimo, igrati: Branislav Mitrović, Lazar Dobožanov, Radoslav Filipović, Marko Dimitrijević, Vuk Milojević, Filip Janković, Đorđe Vučinić, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović, Radomir Drašović, Luka Pljevančić, Nemanja Ubović, Nemanja Vico, Đorđe Lazić, Marko Radulović, Ognjen Stojanović, Vasilije Martinović i Strahinja Rašović.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

„Prvo naše okupljanje posle Splita. Prenatrpana je klupska sezona i nismo imali prilike da imamo makar vikend pripreme. Probaćemo da ih organizujemo posle Amerike. Na ovom turniru je trebalo da igra i Italija koja je otkazala, zatim su to učinili i Hrvati. Najvažnije je da budemo zajedno. Poznajemo se ali hoćemo da uspostavimo neke stvari koje će nam značiti u narednom periodu, neki sistem igre i da atmosferu u reprezentaciji napravimo onako kako treba da bude“ najavljuje selektor Uroš Stevanović

Turnir i pripreme su ranije dogovorili Dejan Udovičić i bivši srpski selektor Dejan Savić.

„I ranije smo sarađivali sa Amerikancima, ništa novo u našem radu. To je u obostranom interesu. Idemo bez Mandića po dogovoru, nadam se da će se kasnije priključiti radu u Srbiji. Idemo korak po korak, Svetski kup u martu, pa Svetsko i Evropsko prvenstvo. Nemamo vremena za rad koliko bi želeli i svaki trenutak za okupljanje moramo da iskoristimo na najbolji mogući način“ zaključio je Uroš Stevanović.

Gledaoci će na turnirima u Lujvilu i Dalasu videti kompletne Amerikance, Srbiju bez Mandića, Španiju sa dosta promena u sastavu u odnosi na Evropsko prvensto u Splitu. Igraće se dvokružno, prvi krug je u Lujvilu od 28.do 30.decembra a drugi u Dalasu od 1. do 3. Januara.

Foto: Slobodan Sandić

Dejan Udovičić je veliki broj igrača preporučio evropskim klubovima, napredak je očigledan i nekadašnji srpski selektor ima sastav koji će biti konkurentan na narednim takmičenjima. Boven i Vavić su igrali u Partizanu, sada su u Nojsi la Seku odnosno Barseloni, Halok je perjanica Pro Reka, jedan od najboljih centara na svetu, Daub igra u Marselju, Maks Irving u Grčkoj… Amerikanci nemaju nikakvih problema oko olimpijske vize pa će Udovičiću, koji je od 2013. godine selektor (deset godina biti na klupi SAD nije mala stvar), takmičenja u Svetskom kupu, kontinentalnom prvenstvu i dva svetska šampionata biti prilika da u Pariz dođe sa većim ambicijama od uobičajenih plasmana medju osam najboljih.

Na turniru će Ameriku predstavljati: Tajler Abramson, Džordž Avakian, Aleks Boven, Luka Kupido, Hans Daub, Čejs i Rajder Dod, Tomas Dunstejn, Džek Ehrhard, Met Famern, Ben Halok, Drju Holand, Džoni Huper, Maks Irving, Kasper Langievič, Ben Stivenson, Džek Tarner, Marko Vavić, Andrian Vejnberg Dilan i Kvin Vudhed.

VPSCG/Anna Feher

Selektor Španije David Martin je odlučio da odmori prvo ime Felipe Peronea. U odnosu na sastav sa EP u Splitu nema Barosa, De Tora, Famera, Loria i Munariza a vratio se Blai Malarah. Biće tu i adut Novog Beograda Alvaro Granados.

Španci za Ameriku su: Unaj Agire, Mark Larumbe, Unaj Biel, Aleks Bustos, Nikolas Pol, Rodžer Taul, Oskar Asensio, Blai Malarah, Mark Vals, Serhi Kabanas, Berbat Sanahuja, Fran Valera, Biel Gomila, Alvaro Granados, Hose Maria Motos.

Srbija igra 28. decembra protiv Amerike, dan kasnije protiv Španije, a posle Nove godine 1. januara protiv Španije i 2. januara protiv Amerike.

Komentari

Vaš komentar