Porobić za SK: Moramo da radimo, stvaramo, treba nam sistem

Podeli:
REUTERS/Kacper Pempel

Čelnici Vaterpolo saveza Nemačke, u želji da seniorska reprezentacija i mlađe selekcije u bliskoj budućnosti postanu konkurentne na evropskom i svetskom nivou, uspeli su da postignu dogovor sa jednim od najboljih trenera planete, Petrom Porobićem, do 2024. godine.

Vrhunskog stručnjaka koji je proteklih nekoliko godina radio u Kini, a nedavno je sa ženskom reprezentacijom prigrabio epitet najprijatnijeg iznenađenja na Olimpijskim igrama u Tokiju, očekuje mnogo posla, rada i truda na putu ka cilju.

„Uskoro krećem put Nemačke, a prvi zadatak će mi biti da obiđem sve trening centre i klubove, da obavim razgovor sa svim trenerima, kako u klubovima tako i u mlađim selekcijama, jer je primarni cilj da se napravi sistem, na osnovu kojeg ćemo moći da radimo, stvaramo i napredujemo iz godine u godinu. Očekuje nas jako mnogo posla. Cilj je da Nemačka postane konkurentna na evropskom i svetskom nivou u budućnosti, a da bi se to desilo, Nemačka će morati da pobeđuje Srbiju, Crnu Goru, Mađarsku, Španiju, Italiju, Grčku, Hrvatsku… Samim tim, jasno je da nas očekuje mnogo rada na putu ka stvaranju generacije kadre da parira najboljim reprezentacija Evrope i planete, kadre da prihvati i ne odustane od napornog rada, mnogo truda i odricanja koji su jedini način da se uspe u paklenoj vaterpolo konkurenciji“, naglasio je Petar Porobić za Sport Klub, pa nastavio:

„Prihvatio sam ponudu iz Nemačke. Biću zadužen za sve selekcije, ali mi je kristalno jasno da sam ne mogu da ostvarim ono što čelnici Vaterpolo saveza Nemačke žele. Verujem da ću naći na razumevanje, na veliki entuzijazam kako kod čelnika Saveza, tako i kod trenera i igrača. Primarno je da napravimo sistem, da radimo onako kako treba da se radi na putu ka cilju, te da ne odustajemo od sistema, jer je strpljenje jedan od ključnih postulata na putu ka uspehu“.

VPSCG

Petar Porobić koji će od Nemačke nastojati da napravi konkurentnu selekciju na evropskom i svetskom niovu, sa zadovoljstvom se osvrnuo na Olimpijske igre u Japanu.

 

„Izuzetno sam zadovoljan partijama koje su vaterpolistkinje Kine prikazale u Tokiju. Po mišljenju svih relevantnih faktora u svetu vaterpola, bili su veliko i prijatno iznenađenje. Bili smo ravnopravan rival svim selekcija koje su stigle do medalje. U pojedinim mečevima nismo imali sreće, koncentracije. Pored toga, veliki uticaj je ostvarene rezultate je imala i činjenica da više od godinu dana Kine nije učestvovala ni na jednom zvaničnom takmičenju, trening mečeve smo uglavnom igrali su muškim juniorskim ekipama i selekcijama, ali to nije to. Da je bilo drugačije, verujem da bi mogli da se umešamo u borbu za medalje“.

Petar Porobić, ženska vaterpolo reprezentacija Kine
Maddie Meyer/Getty Images

Petar Porobić je spreman da radi i stvara u Nemačkoj. Spreman je da uloži i poslednji atom snage i znanja, kako bi Nemačka postala konkurentna najboljim selekcija Evrope i planete, ali će mu definitivno trebati podrška, tačnije rečeno, biće neophodno da svi vaterpolo poslenici u Nemačkoj prihvate sistem koji postavi Petar Porobić, da ga se pridržavaju dosledno, jer Petar Porobić je pokazao da zna i ume da stvori vrhunske generacije, ostvari vrhunske rezultate.

Podsećanja radi, Petar Porobić je sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore stigao do zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Montrealu, a sa reprezentacijom Crne Gore, do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Malagi.

Komentari

Vaš komentar