'Barakude' na krovu sveta!

Vesti vaterpolo 29. jul 201721:34 > 21:36
Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske osvojila je titulu na Svetskom prvenstvu u Budimpešti pobedom nad selekcijom domaćina Mađarskom 8:6.

Hrvatima je to druga titula svetskih šampiona u istoriji, a prethodnu su osvojili pre deset godina u Melburnu. Izabranici Ivice Tucaka su na tronu nasledili selekciju Srbije, koju su eliminisali u polufinalu, koje su mnogi okarakterisali finalom pre finala. Zbog toga, ‚Delfini‘ više nisu u istom trenutku vlasnici zlata sa svih velikih takmičenja.

Najbolji u trijumfu Hrvata bio je Sandro Sukno sa tri pogotka, Havi Garsija je dodao dva, dok su se po jednom u strelce upisali Luka Lončar, Maro Joković i Marko Macan.

U velikom finalu, uprkos tome što su Mađari očekivano imali veću podršku, presudila je koncentrisanija igra hrvatskih vaterpolista u napadu i mnogo bolja odbrana ‚Barakuda‘.

Selekcija Hrvatske je odlično otvorila utakmicu i posle prva dva minuta vodila sa 2:0. U nastavku, Marko Bijač je dva puta reagovao na prilike Varge i Zalankija, što su ‚Barakude‘ kaznile sa još dva pogotka.

Na kraju prve četvrtine bilo je 4:0 za Hrvatsku, koja u drugom periodu nije postigla nijedan gol. Mađari su zaigrali mnogo bolje u odbrani i smanjili na 4:2, a na početku drugog poluvremena se potpuno vratili u utakmicu.

Ipak, za dva minuta, Havi Garsija je dva puta uz pomoć bloka vratio Hrvatima plus dva – 6:4. Varga je imao sjajnu priliku na kraju trećeg perioda, ali je Bijač odbranio. U poslednjoj četvrtini, igralo se bez golova do sjajnog pogotka Sandra Sukna, da bi se domaćin vratio, ali je Sukno rešio sve nedoumice pred poslednji minut.