Uskoković za SK: Jaki klubovi, jaka reprezentacija

Vesti vaterpolo 2. avg 20178:22 > 8:30
Podeli:
Privatna arhiva

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima je završeno. Podmlađena generacija Crne Gore, bez čak sedam igrača sa OI u Brazilu na kojima je osvojeno četvrto mesto i sa Evropskog prvenstva u Beogradu na kojem je osvojeno srebro pratilo je dešavanja iz Budimpešte pored bazena ili pored TV ekrana.

Sada je iluzorno trošiti reči koliko bi selekciji koju je odlično vodio Vladimir Gojković značili Vjekoslav Pasković, Aleksandar Ivović, Mlađen Janović ili bar jedan od njih. S druge strane, peto mesto, je sjajna polazna osnova za primarni cilj, a to su Olimpijske igre u Tokiju.

U međuvremenu, pažnja se okreće mlađim selekcijama, upravo onima koji bi trebalo da budu nosici igre u Japanu. Veljko Uskoković svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista planete, uspešno prenosi stečeno iskustvo kao selektor na mlade momke željne znanja i napredovanja.

Sa juniorima je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u Podgorici za juniore, a sada u Beograd na Svetsko prvenstvo dovodi generaciju U20. Crna Gora je za ovo takmičenje dobila specijalnu pozivnicu, ima samo pet registrovanih igrača u uzrastu za koje je takmičenje predviđeno, pa će biti jedna od najmlađih na planetarnoj smotri.

Lepo ste rekli. Nismo izborili plasman na Svetsko prvenstvo nego smo dobili specijalnu pozivnicu. Imamo samo pet registrovanih igrača, bićemo jedna od najmlađih selekcija. Kasno smo počeli pripreme i nismo odigrali dovoljan broj utakmica u pripremnom periodu. Ostaje nam da se uigravamo u hodu. Nemamo pravo nikome da pretimo, ali isto tako nećemo nikome priznati da je bolji dok nas u to ne ubedi u bazenu. Imamo pravo da se nadamo i verujemo da možemo do dobrog rezultata. To niko ne može da nam zabrani“, rekao je Uskoković na početku razgvora sa Sport klub.

VPSCG

Poslednju proveru pred polazak u Beograd na Svetsko prvenstvo koje počinje u subotu, Crna Gora je imala na turniru u Boru. Pobede stvaraju pobednički mentalitet i pozitvnu hemiju. Puleni Veljka Uskokovića osvojili su prvo mesto u konkurenciji sa Italijom, SAD, Australijom, Iranom, Srbijom i Hrvatskom.

Na Svetskom prvenstvu u grupnoj fazi takmičenja Crna Gora igra protiv Hrvatske, Španije, Holandije i Japana.

Zadovoljan sam ostvarenim u Boru, naravno. Vidi se napredak u igri, oseća se pozitvna hemija u ekipi. Odradićemo još nekoliko dana u Kikindi i posle toga krećemo u Beograd da se borimo do poslednjih atoma snage, da pružimo maksimum, pokažemo potencijal, steknemo iskustvo, pa dokle stignemo. Ponavljam još jednom, nikome ne pretimo, ali nikoga se ni ne plašimo“.

Selektor generacije U20 i selektor koji je juniore doveo do srebra na Svetskom šampionatu u Podgorici i stvorio osnovu na kojoj se i gradi baza za tim koji bi trebalo da pruži maksimum na Olimpijskim igrama u Japanu, pomno je pratio dešavanja na Svetskom šampionatu u Mađarskoj.

Peto mesto na Svetskom šampionatu je dobar i realan rezultat za podmlađenu selekciju koju je vodio Vladimir Gojković. Ono što posebno raduje i hrabri je činjenica da je selekcija Crne Gore posle bolnog poraza od Grčke u četvrtfinalu pokazala karakter, odigrala hrabro i odgovorno protiv Rusije i Italije, svesna da brani teško sticani čast i ugled vaterpola u Crnoj Gori“, ističe Uskoković i nastavlja:

Uspeh hrvatske reprezentacije potvrđuje teoriju da jaka reprezentacija proizilazi iz jakih klubova kakvi su Jug, Primorje i Mladost. Da bi Crna Gora u budućnosti bila još jača, bilo bi jako dobro kada bi bilo moguće naše asove vratiti da igraju u cnogorskim klubovima, ali je to za sada nemoguće“.

Svetski šampionat počinje u subotu. Prvoplasirane selekcije iz grupa idu direktno u četvrtfinale, dok će se reprezentacije koje budu na pozicijama dva i tri, igrati mečeve osmine finala za mesto među osam najboljih selekcija planete.

Za titulu će se boriti 19 selekcije koje su podeljene u četiri grupe:

Grupa A: SAD, Rusija, Portoriko, Iran.
Grupa B: Hrvatska, Holandija, Španija, Japan, Crna Gora
Grupa C: Novi Zeland, Australija, Argentina, Srbija, Kina
Grupa D: Italija, Mađarska, Egipat, Kanada, Južna Afrika.