Delfini dodali još jedno mediteransko zlato u kolekciju

Vesti vaterpolo 1. jul 201813:29 > 13:48
Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

U finalu Mediteranskih igara u Taragoni srpski vaterpolisti savladali su Grčku 12:10 posle izvođenja peteraca. U regularnom delu meča je bilo 8:8. Ovo je inače bila generalna proba pred Evropsko prvenstvo koje je na programu u drugoj polovini jula u Barseloni.

Ovo je treće zlato na Mediteranskim igrama za reprezentaciju Srbije, koja je u Peskari 2009. u finalu savladala Španiju. U Taragoni je pala Grčka koja je baš kao i Srbija igrala u najjačem sastavu. Delfinima je jedino falio povređeni Andrija Prlainović.

U finalu ovogodišnjih Mediteranskih igara najbolji su bili Filip Filipović i Dušan Mandić koji su dali po tri gola, dva je dao Stefan Mitrović, a strelci su još bili Miloš Ćuk, Nikola Jakšić, Duško Pjetlović i Milan Aleksić. Kod Grka je Joanis Funtulis dao tri gola. 

Reprezentativci Srbije će od 14. do 28. jula učestvovati na Evropskom prvenstvu u Barseloni koje je najbitniji vaterpolo događaj ove godine. Na njemu Srbija brani zlato osvojeno u Beogradu 2016. godine.

Ovo je inače 32. medalja za Srbiju na Mediteranskim igrama, a 12. zlatna. Srbija je na tabeli medalja na sedmom mestu, a ispred nje su Grčka, Egipat, Francuska, Turska, Španija i Italija. 

Hrvatska je osvojila 15 medalja, Slovenija 36, ali su samo četiri zlatne, dok Bosna i Hercegovina ima pet, a Crna Gora tri medalje. Makedonija je osvojila osam medalja.