Potopljena je i Grčka: Srbija je u četvrtfinalu

Vesti vaterpolo 19. jul 201910:33 > 10:36
VSS/UNIQA

Vaterpolisti Srbije pobedili su Grčku sa 9:3 u poslednjem kolu grupne faze Svetskog šampionata. Izabranici Dejana Savića su izborili plasman u četvrtfinale gde će igrati sa boljim iz duela Španija – Japan.

Golove za Srbiju postigli su Dušan Mandić četiri, Strahinja Rašović dva, Viktor Rašović, Ognjen Stojanović i Đorđe Lazić po jedan. Treba naglasiti da je golman Dimitrije Rističević ima 16 odbrana. Strelci za Grčku bili su Aleksandros Gunas, Janis Fontulis i Konstantinos Murikis.

Izabranici Dejana Savića su odlično odigrali prvu deonicu. Odbrana je funkcionisala gotovo besprekorno. Dimitrije Rističević je imao pet odbrana u ovom periodu. Jedini je put do mreže uspeo da pronađe Aleksandros Gunas. S druge strane, Srbija je mirno i staloženo organizovala napade sa igračem više, a golove su postizali Dušan Mandić, Strahinja i Viktor Rašović, pa je na semaforu pisalo 3:1 za Srbiju.

Srbija je kontrolisala dešavanja u bazenu i tokom druge deonice posle koje je vodila sa 6:3. Rističević je i dalje bio na izuzetno visokom nivou, kao i realizacija igrača više. Strelci su u ovom periodu bili Dušan Mandić, Ognjen Stojanović i Đorđe Lazić, a Srbija je tek u poslednjem napadu pokvarila do tog trenutka besprekoran procenat sa igračem više u bazenu – šest od šest.

Treću deonicu su obeležile granitne odbrane i fenomenalne intervencije golmana Dimitrija Rističevića sa jedne, odnosno Janisa Galandisa sa druge strane. Mreže su mirovale, a Srbija je i dalje imala tri gola više.

Sve je bilo rešeno početkom poslednjeg kvartala kada je Dušan Mandić postigao dva uzastopna gola za velikih i nedostižnih 8:3. Tačku na meč stavio je Strahinja Rašović, a Grci u drugom poluvremenu nisu postigli ni jedan gol.

Srbija je izborila plasman u četvrtfinale. Dobila je nekoliko slobodnih dana do duela koji će dati odgovor na pitanje, da li izabranici Dejana Savića idu u polufinale.

Rival Srbiji biće bolja selekcija iz duela Španije i Japana, a veliki favorit u meču osmine finala je selekcija Španije, koju je Srbija pobedila u finalu Evropskog prvenstva.

Četvrtfinalni dueli su na programu 23. jula.