Spaić za SK: Mi smo ta generacija

Vesti vaterpolo 12. apr 202020:18 > 20:20
VK Jadran

Vaterpolisti Crne Gore posle povratka sa pripremnog turnira u Hamburgu na kome su osvojili prvo mesto, umesto duela sa Hrvatskom u četvrtfinalu Svetske lige i kvalifikacionog turnir u Roterdamu za Olimpijske igre, završili su u izolaciji.

Kao i gotovo svi sportisti širom planete, maksimalno su ispoštovali propisane mere, bili su kod kuće, a zatim nastavili sa velikom dozom discipline i odgovornosti. Bukvalno su pravi primer svim građanima, a slobodno se može reći da bi svi morali da prate njihov primer ukoliko žele, a sigurno žele da se život što pre vrati u normalne tokove.

Pored toga, nepotrebno je trošiti reči koliko sportistima teško pada ostanak kod kuće i rad u kućnim uslovima, kada su navikli na svakodnevne treninge, utakmice, putovanja, ali, svesni da jedino tako mogu da pomognu, da jedino tako mogu da se ponovo vrate na borilišta, strpljivo čekaju zeleno svetlo, odnosno pobedu nad virusom, koja će sigurno doći.

„Iskreno, navikli smo na odricanja i disciplinu, tako da izolaciju podnosimo dosta dobro, jer znamo da je to utakmica koja je trenutno najvažnija. Moramo da pobedimo globalni zdravstveni problem, pa molim sve građane da slede naš primer. S druge strane, teško je ovoliko dugo biti bez treninga i utakmica, mnogo nam nedostaje bazen, a kao i svi vaterpolisti planete jedva čekam da se vratimo onome čemu najviše volimo“, naglasio je za Sport Klub, centar Jadrana i reprezentacije Crne Gore Vladan Spaić i nastavio:

Trenutno čekamo odluku LEN u vezi sa nastavkom Lige šampiona, odluku Regionalne lige u vezi sa finalnim turnirom, odluku Vaterpolo saveza Crne Gore u vezi sa takmičenjem u šampionatu u kojem želimo da branimo titulu. Svesni smo da pomenute odluke nije lako doneti, jer je zdravlje bilo i ostalo na prvom mestu, da je sada najvažnije da se dobije utakmica protiv koronavirusa, a od te utakmice, te naše discipline, zavisi kakve će biti i odluke, kada ćemo se vratiti u bazen“.

Ono što je izvesno vaterpolisti Crne Gore će igrati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, na kojem će u konkurenciji sa 12 selekcija nastojati da osvoje jedno od tri mesta koja vode u Japan. To je cilj koji je postavljen kao ključni kada je pokrenut projekat pre četiri godine.

Pored toga, cilj je bio da se formira mlada generacija koja će uz plasman na Olimpijske igre, biti konkurentna na svim velikim takmičenjima koja slede, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

„Na putu ka primarnom cilju, a to je plaslan na Olimpijske igre, uradili smo dosta toga. Osvojili smo zlatnu medalju na finalnom turniru Svetske lige, medalju na Mediteranskim igrama, Evropskom prvenstvu, ali ostalo je još da napravimo i završni korak. Kadri smo i verujem da ćemo uspeti da izborimo plasman na Igre u Japanu. Pored toga, formirana je generacija koja ima potencijal, kvalitet i osnovu da može da bude konkurentna na svim velikim takmičenjima koja slede, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu“, naglasio je Spaić.

Odluke LEN i FINA u vezi sa nastavkom takmičenja se očekuju relativno brzo. Kako nezvanično saznajemo kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre će biti pomeren za mesec januar, a kako sada stvari stoje, čelnici LEN razmišljaju da odmah organizuju finalni turnir, na osnovu trenutnog plasmana u obe grupe.

 Ako se to ispostavi tačnim, Jadran će biti učesnik F8 elitnog takmičenja, jer u svojoj grupi zauzima četvrto mesto sa bodom više u odnosu na mađarski Solnok.