Novljani i naredne sezone u Ligi šampiona

Vesti vaterpolo 16. maj 202012:56 > 12:58
SK

Čelnici LEN doneli su 5. maja odluku da se takmičenja pod njenim okriljem neće nastaviti. Zaustavljeni su Liga šampiona i LEN Evrokup koji su ulazili u samu završnicu.

Novljani su napravili sjajne rezultate, slobodno se može reći podvig. Iako sa jednom od najmlađih ekipa u elitnom društvu, bili su na pragu plasmana na finalni turnir, ili ti F8. U trenutku prekida sezone zbog koronavirusa bili su na koti četiri u svojoj grupi.

U jednom tenutku se razmatrala opcija da se finalni turnir Lige šampiona organizuje u Đenovi na osnovu stanja na tabelama u trenutku prekida, što bi značilo da bi i Jadran imao priliku da se bori za evropski tron, ali zbog globalne pošasti i problema sa kojim se suočavaju svi klubovi, odustalo se od ove ideje, a misli su usmerene ka narednoj sezoni.

Zvaničnici Evropsko vaterpolo i plivačke federacije su naglasili da će učiniti sve što je u njihovoj moći da naredna sezona krene u planiranom terminu, a u međuvremenu razmatra se i format takmičenja, odnosno dilema je da li će naredne sezone u Ligi šampiona biti 16 kao što je to bio slučaj ove sezone ili 12 klubova.

U oba slučaja Jadran iz Herceg Novog će igrati u Ligi šampiona, na osnovu specijalne pozivnice i ugovora koji je potpisan na tri godine. U slučaju da se broj učesnika smanji na 12, kvalifikacija za Ligu šampiona ne bi bilo, a za mesto na finalnom turniru i evropski tron borili bi se Pro Reko (Italija), Ferencvaroš, Solnok (Mađarska), Jug, Mladost (Hrvatska), Olimpijakos (Grčka), Barseloneta (Španija), Marsej (Francuska), Hanover, Špandau (Nemačka) i Dinamo (Gruzija).

Podsećanja radi Jadran u prethodne tri sezone ostvaruje sjajne rezultate u Evropi. Pre dve i ove sezone je bio na pragu plasmana na finalni turnir Lige šampiona, a prošle sezone je igrao u finalu LEN Evrokupa u kojem je posle neizvesnog dvomeča poražen od Marseja.